Πανελλαδικές Εξετάσεις – Ανακοινώσεις

Αγαπητοί γονείς των τελειοφοίτων του 2019 και των αποφοίτων παλαιοτέρων ετών, σε αυτή τη σελίδα αναρτώνται όλες οι ειδήσεις και οι εγκύκλιοι που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 20. 

Σχολικό Έτος 2018 -19

Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου Υποψηφίων 2019 (και αποφοίτων 2017, 2018 για το 10% των θέσεων)

Μηχανογραφικό Δελτίο και αριθμός Εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

Πρόγραμμα Εξέτασης Ειδικών Μαθημάτων και Πρακτικής Δοκιμασίας για τα ΤΕΦΑΑ
Προκήρυξη Στρατιωτικών Σχολών Ακαδημαϊκού έτους 2019-20
Ενημέρωση υποψηφίων σχετικά με τη λειτουργία των Στρατιωτικών Σχολών για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021
Ενημέρωση για το Μηχανογραφικό Δελτίο 2019 (κατάργηση τμημάτων ΤΕΙ)
Καθορισμός προσόντων για την εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019
Αίτηση – Δήλωση
για Συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019 (Εγκύκλιος και Υπόδειγμα)
Τροποποίηση σχετικά με Ειδικά μαθήματα του Ιονίου Πανπειστημίου (Φ.251/31998/Α5, 28 – 02 – 2019)
Εισαγωγή σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών (ΦΕΚ 504/20-2-2019 και Φ.253/ 28077 /Α/ 22-2-2019)
Διευκρινίσεις για Στρατιωτικές Σχολές (Ελεγκτές Αεράμυνας Α.Π. 24251 και 31874)
Προϋποθέσεις πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των διακριθέντων αθλητών (Φ. 252/19536 /Α5 8 – 2 – 2019)
Μετεγγραφές Ακαδημαϊκού Έτους 2018-19 (168262/Ζ1/9-10-2018)
Ενημέρωση μαθητών της τελευταίας τάξης του Λυκείου σχολικού έτους 2018-19 και των αποφοίτων παλαιοτέρων ετών, σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα σε πανελλαδικό επίπεδο (εγκύκλιος Φ. 251/214066/Α5, 11 – 12 -2018).
Eισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων (Φ.251/ 202970 /Α5)
Τροποποίηση Εξέτασης Αρχαίων Ελληνικών (ΦΕΚ 3807/4-9-2018)

Σχολικό Έτος 2017 -18

Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου 2018: Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενεργοποιείται η διαδικασία υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.). Οι τελειόφοιτοι που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα πρέπει να προσέλθουν στο γραφείο του Υποδιευθυντού Λυκείου, κ. Μιχαήλ Σιάμου, για να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους κωδικό (password) προκειμένου να υποβάλουν το Μ.Δ. Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό (και τον κωδικό εξετάσεων που αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου) θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr/ να μελετούν το Μ.Δ. και να δηλώνουν τις προσωρινές προτιμήσεις τους (Προσωρινή Αποθήκευση). Από την Πέμπτη 5 Ιουλίου και μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, θα πρέπει να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή (Οριστικοποίηση).  Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο.

Ο Υποδιευθυντής του Λυκείου κ. Σιάμος θα είναι στη διάθεση των υποψηφίων που θα επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο στο Pierce. Επίσης, η Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Αγοράς Εργασίας, κα. Άννα Ωρολογά (εσωτ. 1183), θα είναι στη διάθεση των τελειοφοίτων από τη Δευτέρα 25 Ιουνίου έως την Παρασκευή 29 Ιουνίου και από την Τετάρτη 11 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, ώστε να τους καθοδηγήσει, κατά προτεραιότητα, και να τους συμβουλεύσει στη διαδικασία επιλογής σχολών.

Το Μηχανογραφικό Δελτίο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018  είναι, επίσης, αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ και μπορείτε να το δείτε και να το εκτυπώσετε εδώ. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να κάνετε Υπολογισμό των Μορίων σας.

Οι απόφοιτοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017 ή 2016 και επιθυμούν να υποβάλλουν Μηχανογραφικό για το 10% των θέσεων, θα πρέπει, επίσης, να προσέλθουν στις ίδιες ημερομηνίες για να δημιουργήσουν τον κωδικό τους και, στη συνέχεια, να υποβάλουν Μ.Δ. Το Μ.Δ. για το 10% μπορούν να το δουν και να το εκτυπώσουν εδώ (5 επιστημονικά πεδία).

Εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ: Οδηγίες και Πρόγραμμα Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικών Δοκιμασιών για υποψηφίους ΤΕΦΑΑ Ακαδημαϊκού Έτους 2018-19.  Οι εξετάσεις και οι δοκιμασίες θα διεξαχθούν από την Τρίτη  19 μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018. Οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με:

α) δύο (2) μικρές φωτογραφίες
β) Βεβαίωση οπτικής οξύτητας, ακτινογραφία θώρακα και καρδιογράφημα με σχετικές γνωματεύσεις. Οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να έχουν εκδοθεί από νοσηλευτικό ίδρυμα του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή ιατρό του δημοσίου ή και από ιδιώτη γιατρό. Οι ιατρικές εξετάσεις ισχύουν για έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής τους.
γ) το Δελτίο Εξεταζομένου από το Λύκειό τους όπου αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του υποψηφίου. Ο υποψήφιος επίσης θα έχει μαζί του Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό της ταυτότητας, έγγραφο.

Προκήρυξη Σχολών Πυροσβεστικής: Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος θα γίνεται από την Δευτέρα 18 έως και τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018.

Προκήρυξη Αστυνομικών Σχολών: η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών των υποψηφίων για συμμετοχή στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Αστυνομικών Σχολών λήγει στις 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 15:00. Η Προκήρυξη είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.hellenicpolice.gr

Προκήρυξη Στρατιωτικών Σχολών: Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών των υποψηφίων για συμμετοχή στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών λήγει στις 10 Μαΐου 2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Η Προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών/τριών, για το 1ο έτος των ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ ακαδημαϊκού έτους 2018-19 και η Αίτηση – Δήλωση Υποψηφίου είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ (http://www.geetha.mil.gr/el/briefing-el/other-info-el/6567-prokhryxh-diagwnismoy-epiloghs-spoydastwn-triwn-asei-assy-2018.html).

Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών των υποψηφίων για συμμετοχή στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών λήγει στις 10 Μαΐου 2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου).
Η Προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών/τριών, για το 1ο έτος των ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ ακαδημαϊκού έτους 2018-19 και η Αίτηση – Δήλωση Υποψηφίου είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ (http://www.geetha.mil.gr/el/briefing-el/other-info-el/6567-prokhryxh-dia…), την οποία μπορείτε να δείτε και στο συνημμένο αρχείο, μαζί με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2018: Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια, καθώς και το Πρόγραμμα των Εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Εξεταζόμενα Μαθήματα 2018: Στους συνδέσμους που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε την Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να δείτε την νέα κατάταξη των σχολών και των τμημάτων ανά Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και τις Βάσεις του 2017.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

2ο Επιστημονικό Πεδίο

3ο Επιστημονικό Πεδίο

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Αριθμός Εισακτέων: Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19. Δείτε το ΦΕΚ 1123 (27 Μαρτίου 2018).

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Επίσης, με το ΦΕΚ 982 (20 Μαρτίου 2018) έγινε ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) στα 4 Επιστημονικά Πεδία.

Αίτηση – Δήλωση για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2018:  Η Αίτηση-Δήλωση των τελειοφοίτων υποβάλλεται στο σχολείο. Των αποφοίτων που επιθυμούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι συνοδεύεται υποχρεωτικά από ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσηςσχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την επίδειξη ταυτότητας/διαβατηρίου ή άλλου επίσημου εγγράφου αποδεικτικού της ταυτοπροσωπίας τους, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή καταχώριση των στοιχείων.

Η προθεσμία ξεκινά την Παρασκευή 16 και λήγει την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018.  Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε την Εγκύκλιο της Αίτησης – Δήλωσης και ένα Υπόδειγμα της Αίτησης – Δήλωσης.

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις (5%): δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου και την εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Αιτήσεις εγγραφής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ: Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχουν αναρτηθεί οδηγίες σχετικά με την εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2017 στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η εγγραφή θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από Τρίτη 5 έως και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://eregister.it.minedu.gov.gr/

Επίδειξη γραπτών δοκιμίων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017: Δημοσιεύτηκε, επίσης, η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την επίδειξη των γραπτών δοκιμίων των Πανελλαδικών.

Σχολικό Έτος 2016 -17

Εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ: Στον παρακάτω σύνδεσμο «Συγκεντρωτικός Πίνακας Σχολών και Τμημάτων» μπορείτε να δείτε τις Σχολές ανά Επιστημονικό Πεδίο και τα Ειδικά μαθήματα (όπου απαιτούνται). Μπορείτε, επίσης, να βρείτε ποια τμήματα ή σχολές ανήκουν σε περισσότερα από ένα Επιστημονικά Πεδία.

Συγκεντρωτικός Πίνακας Σχολών και Τμημάτων

Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να δείτε την κατάταξη των σχολών και των τμημάτων ανά Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και τις Βάσεις του 2016.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

2ο Επιστημονικό Πεδίο

3ο Επιστημονικό Πεδίο

4ο Επιστημονικό Πεδίο

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε για το Εκπαιδευτικό Σύστημα όπως αυτό ισχύει για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α, Β και Γ Λυκείου, το ακαδημαϊκό έτος 2016-17.

Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εξέταση το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017 περιγράφεται αναλυτικά στο ΦΕΚ 2647/ 9 Δεκεμβρίου 2015 .

Οδηγοί Σπουδών ΑΕΙ – ΤΕΙ – Παράλληλες Σπουδές στο Deree:  Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον Οδηγό Παράλληλων Σπουδών (Parallel Studies), στο Deree, μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των δυνατοτήτων που παρέχονται σε φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ να συνδυάσουν τις σπουδές τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο με ταυτόχρονη παρακολούθηση μαθημάτων στο Deree. Σκοπός αυτού του συνδυασμού γνωστικών αντικειμένων είναι η απόκτηση minor (υπο-ειδίκευσης) σε κλάδους σπουδών που ενισχύουν τις δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση και πρόσβαση σε μεταπτυχιακές σπουδές.

Τέλος, στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε τους Οδηγούς Σπουδών ανά Επιστημονικό Πεδίο, με πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών κάθε σχολής, τα ειδικά μαθήματα και τον αριθμό των εισακτέων.

Οδηγός 1ου Επιστημον. Πεδίου

Οδηγός 2ου Επιστημον. Πεδίου

Οδηγός 3ου Επιστημον. Πεδίου

Οδηγός 4ου Επιστημον. Πεδίου

Οδηγός 5ου Επιστημον. Πεδίου

Για όλα τα νέα σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τη Διεύθυνση Λυκείου του Pierce με ανάρτηση των σχετικών εγκυκλίων σε αυτή την ιστοσελίδα, καθώς και με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κ.λπ. αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, στο σύνδεσμο Εξετάσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ισότιμο με τα ελληνικά δημόσια Γενικά Λύκεια και, συνεπώς, δεν απαιτείται καμία θεώρηση των τίτλων που εκδίδει. Ακολουθεί η σχετική Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Καλή επιτυχία!