ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΒΑΣΜΟΥ

Στο Pierce ο εκφοβισμός δεν έχει θέση. Αξίες όπως ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση, η προσφορά, είναι στην καρδιά της φιλοσοφίας του. Γι’ αυτό, το Σχολείο αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και αυστηρότητα κάθε μορφή εκφοβισμού. Ταυτόχρονα, έχει ενσωματώσει και στις τρεις βαθμίδες του πρωτοβουλίες και δράσεις στους άξονες της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της αποτροπής τέτοιων φαινομένων. Η εκπαίδευση στο σύνθετο αυτό φαινόμενο λαμβάνει χώρα μέσα και έξω από την τάξη και μας αφορά όλους — μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Ο στόχος είναι, μέσα από δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, να εδραιωθεί μία κουλτούρα σεβασμού, ώστε φαινόμενα εκφοβισμού να αποθαρρύνονται πριν καν εκδηλωθούν.

Ορισμός

Σχολικός εκφοβισμός ή bullying είναι η επανειλημμένη και σκόπιμη επιθετική συμπεριφορά προς έναν μαθητή ή μία μαθήτρια, με αποτέλεσμα να νιώθουν φόβο ή αδυναμία να αντιδράσουν.

Τι μορφές μπορεί να πάρει;

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:

  • Σωματικός: Χτύπημα, σπρώξιμο ή κλοπή
  • Λεκτικός: Πειράγματα, χαρακτηρισμοί ή απειλές
  • Κοινωνικός/Ψυχολογικός: Αποκλεισμός, φήμες ή κουτσομπολιά

Εκτός από το φυσικό περιβάλλον του σχολείου, ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να είναι και διαδικτυακός (cyberbullying) και να εκδηλωθεί με τους εξής τρόπους:

  • Αποστολή ανάρμοστων ή απειλητικών µηνυµάτων
  • Δηµοσίευση ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών, φωτογραφιών ή video σε κοινωνικά δίκτυα
  • Δηµιουργία ψεύτικου προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα ή παραβίαση προσωπικών λογαριασμών του παιδιού
  • Υποκίνηση τρίτων σε επιθετική συμπεριφορά εις βάρος του παιδιού

Πώς τον αναγνωρίζουμε;

Παρατηρούμε τους γύρω μας. Αν ένας μαθητής ή μαθήτρια είναι συχνά αναστατωμένος/η, φοβισμένος/η, απομονωμένος/η, τότε είναι πιθανόν να έχει δεχτεί εκφοβισμό. Το ίδιο πιθανόν να ισχύει αν δούμε έναν μαθητή/τρια να ασκεί βία ή εξουσία σε άλλον/η χωρίς να υπάρχει αντίδραση.