Θεματικές Παρουσιάσεις

Academic Honesty

Το πρώτο από τα 3 workshops που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για τους μαθητές τους IBDP έχει τίτλο Academic Honesty και εξετάζει το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, του copyright και της λογοκλοπής (Plagiarism). To quiz “To Cite or Not to Cite” έχει δημιουργηθεί για να δοκιμάσουν οι μαθητές τις γνώσεις τους στις βιβλιογραφικές αναφορές και παραπομπές.

To Prezi

To Cite or Not to Cite

Bob Dylan – a glimpse

Η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έτος 2016 στον Bob Dylan γιατί “έχει δημιουργήσει νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού” και ξεσήκωσε θύελλα τόσο θετικών όσο και αρνητικών αντιδράσεων. Εμείς εδώ στο Pierce θεωρήσαμε ότι ήταν μια μεγάλη ιστορική στιγμή για τον θεσμό δεδομένου ότι μ’ αυτήν την βράβευση ξεκίνησε να δημιουργείται μια γέφυρα ανάμεσα στην ποίηση και στην στιχουργική ενώ ταυτόχρονα αναγνωριζόταν ότι το συγγραφικό ταλέντο μπορεί να εκδηλώνεται σε διάφορες μορφές. Ο ενθουσιασμός αυτός γέννησε την ιδέα να αφιερώσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην τεράστια αυτή καλλιτεχνική και εικονοκλαστική περσόνα που ανάμεσα σε άλλα, ακούει στο όνομα Bob Dylan. Το αφιέρωμα παρακολουθήσαν οι μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου στις 14/12/2016 λίγες μόνο μέρες μετά από την επίσημη τελετή βράβευσης από την οποία ο Dylan έλαμψε δια της απουσίας του.

Η παρουσίαση Βιβλιογραφία

Μιλτιάδης Μαλακάσης – Η Γενιά του 1880.

Η βιβλιοθήκη του Pierce θέλησε να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (2016) με ένα αφιέρωμα στον Μιλτιάδη Μαλακάση και τη Νέα Αθηναϊκή Σχολή ή αλλιώς τη Γενιά του 1880. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι ένα σημείο καμπής στην εξέλιξη των νεοελληνικών γραμμάτων που φέρνει την αλλαγή τόσο στην γλώσσα όσο και στην θεματολογία της λογοτεχνικής παραγωγής. Είναι όμως και η γενιά που θα ενώσει τον ελληνικό πνευματικό κόσμο, πρωτύτερα χωρισμένο σε δυο στρατόπεδα, το αθηναϊκό και το επτανησιακό. Ο λόγος για την επιλογή του συγκεκριμένου ποιητή είναι ότι ο Μαλακάσης εργάστηκε για είκοσι χρόνια στην βιβλιοθήκη της Βουλής και είναι από τους πρώτους Έλληνες που έκανε ειδικές σπουδές στη Βιβλιοθηκονομία στο Παρίσι γράφοντας και μελέτη πάνω στο θέμα.  Οι μαθητές που παρακολούθησαν την παρουσίαση πήραν ως δώρο δυο ποιήματα με παρόμοιο θέμα, ένα αντιπροσωπευτικό της Παλαιάς Αθηναϊκής Σχολής και ένα της Νέας.

Η παρουσίαση Βιβλιογραφία Φωτογραφίες

Οδυσσέας Ελύτης 1911-1996

Η βιβλιοθήκη του Pierce οργάνωσε ένα μικρό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ποιητή, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του. Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της παγκόσμιας η μέρα ποίησης.

Η παρουσίαση Βιβλιογραφία Ηλεκτρονικές Πηγές

History of comics and graphic novels

Η Βιβλιοθήκη Pierce ξεκίνησε να αναπτύσσει τη συλλογή της με αξιόλογους τίτλους κόμικς και graphic novels. Βιβλιογραφία με τα νέα αποκτήματα μπορείτε να δείτε εδώ. Για να γιορτάσει αυτή τη νέα αρχή η βιβλιοθήκη οργάνωσε ένα αφιέρωμα στην 9η τέχνη που περιελάμβανε: μια παρουσίαση για την ιστορική εξέλιξη και την ανάπτυξη του μέσου μέσα στα χρόνια και τις χώρες, εκθετήρια με τα νέα αποκτήματα, μονοσέλιδα κόμικς γνωστών δημιουργών χωρίς τις λέξεις στα συννεφάκια τις οποίες συμπλήρωσαν με χαρά οι μαθητές δημιουργώντας έτσι τις δικές τους ιστορίες. Τέλος οι μαθητές του ομίλου κόμικς ζωγράφισαν διάσημους χαρακτήρες κόμικς σε χάρτινες πινακίδες με τις οποίες σημάνθηκε η συλλογή των πληροφοριακών βιβλίων. Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε την παρουσίαση σε Prezi, μια ενδεικτική λίστα με web comics και μια λίστα με διαδικτυακές εφαρμογές για τη δημιουργία κόμικς.

Η παρουσίαση Web comics Web comics creators