08/06/2022

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ RACECAR CHALLENGE

Αγαπητοί Συμμετέχοντες,

Έχοντας φτάσει πλέον στην τελική φάση προετοιμασίας του 1ου διαγωνισμού RACECAR CHALLENGE, αισθανόμαστε μεγάλη χαρά. Περιμένουμε με ανυπομονησία να συναντηθούν όλες οι ομάδες στις 18 Ιουνίου και να δείξουν τα επιτεύγματά τους, τα οποία πέτυχαν με σκληρή δουλειά μέσα σε αυτή τη δύσκολη για όλους μας χρονιά.

Όπως ανακοινώσαμε σε προηγούμενο μήνυμά μας, ο εικονικός διαγωνισμός και οι γύροι των φιλικών αγώνων επίδειξης θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του PIERCE με όλες τις ομάδες που θέλουν να είναι παρούσες. Ταυτόχρονα, θα μεταδίδεται διαδικτυακά, προκειμένου να συμμετάσχουν από την περιοχή τους οι ομάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν. Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας ενημερώσουμε για ορισμένα σημαντικά θέματα που αφορούν στο διαγωνισμό και τις τεχνικές λεπτομέρειές του.

 • Κατ’ αρχάς, ελπίζουμε ότι όλες οι ομάδες που πρόκειται να πάρουν μέρος στον αγώνα ή που οι μαθητές τους παρακολούθησαν το miniRacecar έχουν ήδη αποστείλει  συμπληρωμένο το συνημμένο στο τελευταίο μήνυμά μας φύλλο Excel (τα στοιχεία τους, ποιοι από αυτούς αναμένονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, το όνομα της ομάδας τους, εάν θα λάβουν μέρος με φυσική παρουσία). Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ονόματα και τα email των μαθητών που παρακολουθούν το miniRacecar, για την προετοιμασία του διαγωνισμού και για την έκδοση των πιστοποιητικών συμμετοχής. Γι’ αυτό, άλλωστε, ζητήσαμε να γραφούν με αγγλικούς χαρακτήρες. Σε περίπτωση που δεν το έχετε ήδη κάνει, ας το αποστείλετε αμέσως, δεδομένου ότι η σημερινή μέρα, Παρασκευή 3 Ιουνίου, είχε οριστεί ως  καταληκτική για την αποστολή του. Παρακαλούμε, βεβαιωθείτε ότι οι διευθύνσεις email που θα μας δώσετε είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούν οι μαθητές σας για να συνδεθούν στην πλατφόρμα του BWSI, καθώς το email τους χρησιμοποιείται από το BWSI ως αναγνωριστικό.
 • Οι ομάδες που θα συμμετάσχετε στον διαγωνισμό θα πρέπει να υποβάλετε τον κώδικά σας έως (το αργότερο) τις 15 Ιουνίου 2022 στις 24:00 στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.pierce.gr/pierce-mathisi-panellinios-diagwnismos-racecar-challenge/racecar-form-submit-files/

Τα αρχεία με τον κώδικά σας πρέπει να έχουν τα ονόματα:     team_name_time_trial.py και team_name_grand_prix.py.

Τα δύο αυτά αρχεία θα τα βάλετε σε ένα αρχείο μορφής zip που θα φέρει το όνομα της ομάδας σας και θα το υποβάλετε.

 • Ο διαγωνισμός θα αρχίσει στις 11:00 του Σαββάτου 18 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί έως τις 16:00.
 • Η εικονική πίστα στην οποία θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός θα είναι η ίδια με αυτή του προσομοιωτή στον οποίο κάνετε την προετοιμασία σας.
 • Σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με τα Time trials
  • Τα εργαστήρια 4, 5 είναι προαιρετικά και συνεπώς από τις 4 δοκιμασίες των time trials η 4η είναι μπόνους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ομάδα, αναλόγως με τον χρόνο ανά δοκιμασία, θα πάρει συγκεκριμένους πόντους για την κατάταξη που πέτυχε σε σχέση με τις άλλες και σε αυτούς θα αθροιστούν και οι πόντοι της 4ης δοκιμασίας.
 • Στην περίπτωση που κάποιο όχημα σταματήσει σε μία δοκιμασία, μετά από ένα λεπτό το πρόγραμμα θα τερματιστεί και για αυτήν τη δοκιμασία ο χρόνος του ενός λεπτού θα αθροιστεί στη συγκεκριμένη δοκιμασία, ενώ στις επόμενες ο χρόνος θα είναι 0.
 • Προσοχή! Στην περίπτωση που κολλήσει το όχημα σας, θα μπορούσατε βοηθητικά να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση:

rc_utils.get_lidar_closest_point(rc.lidar.get_samples(), (-10, 10))

 • Στο συνημμένο αρχείο μορφής zip θα βρείτε πληροφορίες που δίνονται ως βοήθεια στις ομάδες για την ολοκλήρωση του Time Trial. Συγκεκριμένα θα βρείτε:
  • ένα αρχείο κώδικα για την δημιουργία βοηθητικής βιβλιοθήκης για την χρήση των AR Markers που πρέπει να αντιγραφεί στον φάκελο Student/library
  • ένα jupyter notebook για εξάσκηση
  • ένα αρχείο με οδηγίες χρήσης της παραπάνω βιβλιοθήκης.
 • Σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με το Grand Prix
 • Προσοχή! Στον κώδικα λάβετε υπόψιν σας την αποφυγή ενδεχόμενης σύγκρουσης με άλλο όχημα.
 • Προσοχή! Στον κώδικα λάβετε υπόψιν σας την ακραία περίπτωση που το όχημα σταματήσει σε κάποιο εμπόδιο.
 • Στην περίπτωση που και τα δύο οχήματα σταματήσουν σε εμπόδια, θα επαναληφθεί η εκτέλεση του κώδικα άλλη μία φορά. Αν και τα δύο ξανασταματήσουν, νικητής θα θεωρηθεί αυτός που έχει προχωρήσει πιο μακριά στην πίστα.
 • Στην περίπτωση που ένα από τα δύο οχήματα σταματήσει σε κάποιο εμπόδιο νικητής θα αναδειχθεί το όχημα που θα τερματίσει.

Οι κανόνες του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα ισχύσουν για όσους λάβουν μέρος με φυσική παρουσία και για τους επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση είναι αυτοί που ισχύουν σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.  Ανυπομονούμε να σας δούμε σύντομα!

Η ομάδα του RACECAR CHALLENGE

 

12/5/2022

Σημαντική αλλαγή: η ολοκλήρωση του Εργαστηρίου 3 (αντί του Εργαστηρίου 5) νέα προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και την πιστοποίηση

Αγαπητοί συμμετέχοντες,
Αξιοποιώντας τα σχόλιά σας, μπορέσαμε να αντιληφθούμε όχι μόνο το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι ομάδες σας αυτή την στιγμή, αλλά και τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει έως τώρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε. Σε αυτό το πρώτο έτος διεξαγωγής του Racecar Challenge, με όλες τις αβεβαιότητες και καθυστερήσεις λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με την πανδημία, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αναγνωριστεί η προσπάθεια σας και των μαθητών σας, και για αυτόν τον λόγο κάνουμε τις εξής προσαρμογές στο διαγωνισμό:

• Οι μαθητές που θα έχουν ολοκληρώσει το miniRacecar μέχρι τουλάχιστον το Lab 3 έως τις 15 Ιουνίου 2022, θα μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Οι εικονικές πίστες (virtual tracks) που θα χρησιμοποιηθούν στον διαγωνισμό απαιτούν μόνο περιεχόμενο μέχρι το Lab 3. Ορισμένες από τις “συντομεύσεις” απαιτούν περιεχόμενο από το Lab 4 ή/και 5 αλλά οι μαθητές θα μπορούν να ολοκληρώσουν τον αγώνα και χωρίς αυτές.
• Το Beaver Works Summer Institute θα εκδώσει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης στους μαθητές που θα έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα τουλάχιστον έως το Lab 3, προσδιορίζοντας το επίπεδο που επιτεύχθηκε, με διάκριση για τους μαθητές που θα έχουν ολοκληρώσει και τα 5 εργαστήρια.
• Οι μαθητές που δεν θα έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τα 3 πρώτα εργαστήρια έως τις 15 Ιουνίου (και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό) θα έχουν την ευκαιρία έως και τις 31 Ιουλίου 2022 να προσπαθήσουν να τα ολοκληρώσουν για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου 2022, στις εγκαταστάσεις του Pierce – ACG στην Αθήνα, με τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας των συμμετεχόντων, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδίδεται μέσω streaming. Για όσες από τις ομάδες σας συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα σας ζητηθεί να ανεβάσετε τον κώδικά τους το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου 2022 στις 18:00 σε έναν σύνδεσμο που θα σας κοινοποιηθεί εγκαίρως. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό θα σας αποσταλούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Για να προετοιμάσουμε την έκδοση των πιστοποιητικών και τον διαγωνισμό, παρακαλούμε να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε στη διεύθυνση [email protected] το έγγραφο που θα βρείτε εδώ έως τις 3 Ιουνίου 2022, προκειμένου να επιβεβαιώσετε τα ονόματα και τα email των μαθητών σας που παρακολουθούν το miniRacecar (με αγγλικούς χαρακτήρες, γιατί θα είναι τα ονόματα που θα χρησιμοποιηθούν για τα ατομικά τους πιστοποιητικά), ποιοι από αυτούς αναμένονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό καθώς και το όνομα της ομάδας τους, όπως, επίσης, και εάν συμμετάσχουν με φυσική παρουσία. Βεβαιωθείτε ότι οι διευθύνσεις email που θα μας δώσετε είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούν οι μαθητές σας για να συνδεθούν στην πλατφόρμα του BWSI, καθώς το email τους χρησιμοποιείται από το BWSI ως αναγνωριστικό.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, και ανυπομονούμε να σας δούμε σύντομα!
Η ομάδα του RACECAR

07-05-2022

7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ BWSI

To Beaver Works Summer Institute (BWSI) του Massachusetts Institute of Technology (MIT) ανακοίνωσε ότι, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που προκαλείται από τον κορωνοϊό, δεν θα φιλοξενήσει φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη για τα καλοκαιρινά προγράμματα του 2022. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν: ‘Ήταν μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στο εικονικό πρόγραμμα, επομένως και τα προγράμματά μας που απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου θα διεξαχθούν διαδικτυακά και όχι με φυσική παρουσία’.

Ως αποτέλεσμα, το καλοκαιρινό πρόγραμμα και ο τελικός διαγωνισμός του BWSI θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα που θα κερδίσει το Racecar Challenge θα παρακολουθήσει την τελευταία εβδομάδα του καλοκαιρινού προγράμματος του BWSI και θα λάβει μέρος στον τελικό διαγωνισμό διαδικτυακά. Παρότι η είδηση αυτή ίσως απογοητεύσει κάποιους από τους συμμετέχοντες, εντούτοις το καλοκαιρινό πρόγραμμα του BWSI παραμένει μια πολύ υψηλού επιπέδου και μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, την οποία παρακολουθούν σπουδαστές με υψηλά κίνητρα από όλες τις ΗΠΑ και όχι μόνο, όπως θα είναι άλλωστε και ο τελικός διαγωνισμός.

Η ομάδα του RACECAR CHALLENGE

01-02-2022

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΛΗΡΩΣΗΣ 20ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Σήμερα, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 14.00, στα γραφεία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που βρίσκονται στην Αγ. Παρασκευή, οδός Γραβιάς 6, διεξήχθη η επαναληπτική κλήρωση για την απονομή των 4 υπόλοιπων πακέτων εξοπλισμού κατασκευής ρομποτικού οχήματος που θα διατεθούν αντίστοιχα σε 4 ομάδες μαθητών και καθηγητών δημοσίων σχολείων (μέγιστος αριθμός ένα (1) πακέτο εξοπλισμού ανά σχολείο) για συμμετοχή στο Διαγωνισμό Racecar Challenge. Η επαναληπτική κλήρωση λαμβάνει χώρα μετά από ομόφωνη απόφαση των διοργανωτών για παράτασητης αρχικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής μέχρι και την 16η Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10:00 μ.μ. Ομοίως, αποφασίστηκε ως νέα τελική ημερομηνία κλήρωσης η σημερινή.

Παρόντες στη σημερινή κλήρωση ήταν:

 1. Η κ. Ηλιάνα Λαζανά, Ανώτερη Αντιπροέδρος Διοίκησης και Pierce ,
 2. Ο κ. Ιωάννης Κλαδάς, Διευθυντής Γυμνασίου, PIERCE
 3. Η κ. Ελένη Δήμου, Υποδιευθύντρια Γυμνασίου PIERCE,
 4. Ο κ. Πέτρος Κοροβέσης, Διευθυντής Τμήματος IRM ACG και
 5. Ο κ. Γιώργος Κυροδήμος, Συντονιστής Υπηρεσιών Πληροφορικής.

Παρούσα ήταν και η δικηγόρος Αθηνών κ. Ανδρονίκη Φ. Λακαρδή.

Κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκαν και εξετάσθηκαν 9 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από δημόσια σχολεία όλης της Χώρας για συμμετοχή στο διαγωνισμό RACECAR CHALLENGE.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις των σχολείων:

 1. Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων
 2. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ
 3. 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου
 4. 3o Γυμνάσιο Μυτιλήνης
 5. 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
 6. 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων
 7. Γυμνάσιο Κανήθου – Χαλκίδα
 8. 4ο Γυμνάσιο Βόλου
 9. 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου

Όλες οι ως άνω αιτήσεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις σωρευτικά της από 15 Νοεμβρίου και της από 16 Δεκεμβρίου πρόσκλησης και είχαν υποβληθεί νομότυπα και εμπρόθεσμα.

Εν συνεχεία, οι ως άνω συμμετοχές ενεγράφησαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και ακολούθησε η τυποποιημένη διαδικασία ηλεκτρονικής κλήρωσης, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής/ λογισμικού RANDOMPICKER, η οποία, με τον αδιάβλητο τρόπο λειτουργίας της και τις ειδικές τεχνικές προδιαγραφές της, εξασφαλίζει την πλήρη ασφάλεια και εγκυρότητα της κλήρωσης και τον αποκλεισμό οιασδήποτε αθέμιτης παρεμβολής ή ανθρώπινης παρέμβασης σε αυτήν. Η κ. Δήμου πάτησε το κουμπί και η κλήρωση ανέδειξε κατά σειρά επιτυχίας τις ακόλουθες τέσσερις (4) συμμετοχές:

 1. Πρότυπο Γυμνάσιο Αγ. Αναργύρων
 2. 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
 3. 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων
 4. 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου

Κατόπιν αυτού, ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική κλήρωση και εκ μέρους της Επιτροπής, η κ. Δήμου ανέλαβε να ενημερώσει τα τυχερά σχολεία και να τα συγχαρεί, γνωστοποιώντας τους τη δέσμευση των αποδεκτών να αξιοποιήσουν δεόντως τον εξοπλισμό που τους απονέμεται, με νόμιμη συμμετοχή στον τελικό διαγωνισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, τα σχολεία θα υποχρεούνται να επιστρέψουν το πακέτο που θα τους δοθεί στην άρτια κατάσταση, στην οποία τους παραδόθηκε, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο έγινε η απονομή και να αξιοποιηθεί από άλλο σχολείο σε μελλοντικό διαγωνισμό.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περί ώρα 14.30 .


Αποτελέσματα κλήρωσης 16ης Δεκεμβρίου – Νέα κλήρωση για 4 εναπομείναντα ΚΙΤ αυτοκινήτου

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Σήμερα, Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, στα γραφεία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που βρίσκονται στην Αγ. Παρασκευή, οδός Γραβιάς 6, ενώπιον Τριμελούς Επιτροπής που αποτελείτο από τους κ.κ. Ηλιάνα Λαζανά, Ανώτερη Αντιπροέδρο Διοίκησης του Pierce , κ. Ελένη Δήμου, κ. Φώτη Κατσοχρήστο, καθηγητές του PIERCE, παρουσία και της δικηγόρου Αθηνών κ. Ανδρονίκης Φ. Λακαρδή, παρουσιάστηκαν και εξετάσθηκαν οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από τα δημόσια σχολεία για συμμετοχή στο διαγωνισμό RACECAR CHALLENGE.

Διαπιστώθηκε ότι από το σύνολο των αιτήσεων, οι 3 μόνον από αυτές πληρούσαν τις προϋποθέσεις της από 15 Νοεμβρίου πρόσκλησης και είχαν υποβληθεί νομότυπα και εμπρόθεσμα. Η μια από τις αιτήσεις αποκλείστηκε εξ αρχής, καθ’ ό μέτρο είχε υποβληθεί από ιδιωτικό σχολείο, δεδομένου ότι μόνο δημόσια σχολεία μπορούσαν να συμμετάσχουν στην κλήρωση, σύμφωνα με την πρόσκληση. Οι υπόλοιπες αιτήσεις δεν είχαν υποβληθεί δεόντως μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας, δηλ. την 15η Δεκεμβρίου 2021 (10:00 μ.μ.) .

Κατόπιν αυτού, η αρμόδια για τη διενέργεια της κλήρωσης Επιτροπή προέβη στην απονομή των 3 από τα 7 συνολικά πακέτων ρομποτικής στα 3 σχολεία, που εμπροθέσμως και προσηκόντως είχαν υποβάλει την αίτηση τους. Τα σχολεία αυτά είναι κατά χρονική σειρά υποβολής της αίτησής τους τα ακόλουθα:

α) 2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2021-12-03 13:24:03

β) 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ 2021-12-14 19:33:12

γ) ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2021-12-15 14:53:54

Επιπλέον, και σε συνεννόηση με τη ΜΑΘΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ,  προκειμένου να διατεθούν και τα υπόλοιπα 4 πακέτα  ρομποτικής και να δοθεί η δυνατότητα για ευρύτερη συμμετοχή δημοσίων σχολείων στην κλήρωση, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής μέχρι και την 16η Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10:00 μ.μ. Νέα τελική ημερομηνία κλήρωσης ορίζεται η 20η Ιανουαρίου, 2022.