Posted on

Ενημέρωση για τον COVID-19

Παράταση αναστολής λειτουργίας των σχολείων έως και 10 Απριλίου

Δείτε εδώ

Επικαιροποιημένες Οδηγίες του ΕΟΔΥ για παραμονή των παιδιών και των εφήβων στο σπίτι.

Δείτε εδώ.

Μήνυμα του Προέδρου του Κολλεγίου David G. Horner για τον COVID-19.

Διαβάστε εδώ.

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Αγαπητά μας παιδιά,
 
Όπως γνωρίζετε, από τη χθεσινή επικοινωνία μας, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, έως και τις 24 Μαρτίου 2020. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου ο κίνδυνος διασποράς του ιού COVID-19 είναι μεγάλος. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, είναι πολύ σημαντικό οι Γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, καθώς η επιτυχία του μέτρου εξαρτάται ακριβώς από τη μείωση διασποράς της νόσου.
 
Συνιστάται η αποφυγή: κοινωνικών επαφών, χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων, ταξιδιών, επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας, επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού. Από την άλλη είναι απαραίτητο να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής (1ο συνημμένο). Εξειδικευμένες οδηγίες λαμβάνουν οι νοσούντες, οι ευπαθείς ομάδες, καθώς και όσοι κρίνεται απαραίτητο να ενημερωθούν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
 
Απευθυνόμενοι στους αγαπημένους μας μαθητές, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτή η κρίσιμη περίοδος δεν είναι ώρα για διοργάνωση εκδηλώσεων ή η συμμετοχή σε δραστηριότητες που εμπεριέχουν επαφή με άλλα παιδιά, ή συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.
 
Αντιθέτως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές μας ότι δεν βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών, με κίνδυνο να εφησυχάσουν. Στην κατεύθυνση αυτή, καθημερινά, θα αναρτώνται στο Blackboard επαναληπτικές ασκήσεις, εργασίες, καθώς και άλλο υλικό για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Επίσης, επαναπρογραμματίζεται η λειτουργία του e-tutoring, ώστε να υποστηρίζει τους μαθητές του Γυμνασίου, τις πρωινές ώρες. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για τους μαθητές του IB (εξ' αποστάσεως διδασκαλία, προσομοιωτικά διαγωνίσματα κλπ). Στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι οι μαθητές να παραμείνουν συνδεδεμένοι με την εκπαιδευτική διαδικασία και ταυτόχρονα να επαναλάβουν, να εμπλουτίσουν και να εμβαθύνουν στις γνώσεις που έχουν αποκομίσει μέχρι τώρα. Σας παρακαλούμε να ενθαρρύνετε σθεναρά τους μαθητές μας να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δυνατότητα αυτή, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη και παραμένοντας ενεργοί μαθητές, με έναν πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό τρόπο.
 
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να διαφυλάξει την υγεία όλης της εκπαιδευτικής του κοινότητας: μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, οδηγοί σχολικών λεωφορείων κλπ. με καθαρισμούς και απολυμάνσεις και δεσμεύεται να συνεχίσει, για όλο το διάστημα που θα υπάρχει η συγκεκριμένη απειλή για τη δημόσια υγεία.
 
Θεωρούμε ότι, σε παρόμοιες περιπτώσεις, ο καλύτερος σύμβουλος είναι η ψυχραιμία, η εμπιστοσύνη στους ειδικούς, η τήρηση των οδηγιών τους (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/) και, κυρίως, η μη διασπορά ανεπιβεβαίωτων ειδήσεων και πανικού.
 
«Η προσωπική ευθύνη, η ατομική πρωτοβουλία, η επίδειξη υπευθυνότητας από τον καθένα μας, είναι τα εργαλεία που μπορούν να αναχαιτίσουν τον ρυθμό μετάδοσης του κοροναϊού και να δώσουν στη χώρα μας τον χρόνο να προετοιμαστεί αλλά και να εισέλθει στην άνοιξη, όπου παρατηρείται επιστημονικά ύφεση γενικά των ιώσεων λόγω ανόδου της θερμοκρασίας», τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
 
Με ιδιαίτερη επίγνωση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης μας, καλό σχεδιασμό και εγρήγορση, μπορούμε όλοι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, την οικογένειά μας και τους συμπολίτες μας.
 
Με τις θερμότερες ευχές μας για γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητά μας,
Ευχές για υγεία σε όλους.

Κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, η Kυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες. Το μέτρο αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια και λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην ευρύτερη κοινότητα.
 
Όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες αναστέλλονται. Το Pierce, σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση, θα επαναλειτουργήσει την Πέμπτη 26 Μαρτίου. Οι εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος ξεκίνησαν να απολυμαίνονται από σήμερα και η διαδικασία θα συνεχιστεί και αύριο. Θα σας κρατάμε ενήμερους για κάθε νεότερη εξέλιξη, με μηνύματα και σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου.
 
Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και σας καλούμε να επιδείξουμε όλοι αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, σε αυτή την απαιτητική περίοδο για μας, τα παιδιά μας και τη χώρα μας. 
 

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ακολουθώντας συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, θα παραμείνει κλειστό την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Μαρτίου, για προληπτικούς λόγους και απολύμανση, λόγω κρούσματος κορονοϊού στο Deree.

Θα σας κρατάμε ενήμερους με μηνύματα και σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Συναισθανόμενοι την αγωνία όλων για τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του COVID-19 θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι, μέχρι σήμερα, τόσο στο Pierce, όσο και στο Deree και στο Alba δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα. Κινούμενοι με γνώμονα την προστασία της σχολικής κοινότητας, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης που προβλέπονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αίθουσες διδασκαλίας και οι επιφάνειες κοινής χρήσης (πόμολα, κουπαστές, χερούλια, βρύσες κλπ) καθαρίζονται καθημερινά με προϊόντα που έχουν βάση τη χλωρίνη, οι τουαλέτες απολυμαίνονται μετά από κάθε διάλειμμα και όλοι οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις απολυμαίνονται τακτικά, από πιστοποιημένη εταιρεία απολυμάνσεων, με βάση αυστηρά, διεθνή πρότυπα. Σε κάθε αίθουσα υπάρχουν αντισηπτικά υγρά για χρήση μαθητών και καθηγητών. Τα σχολικά λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για τα καθημερινά δρομολόγια των μαθητών μας απολυμαίνονται, επίσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε συνέχεια της προηγούμενης επικοινωνίας μας και μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, σας ενημερώνουμε ότι αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές – επισκέψεις εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και η συμμετοχή των μαθητών μας σε μαθητικά συνέδρια.

Συνεπώς, δεν θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω:

 • Διδακτικές επισκέψεις Γ’ Γυμνασίου
 • Μονοήμερες εκδρομές Α’ και Β’ Γυμνασίου
 • Μαθητικό Συνέδριο Euromath – Euroscience, στη Θεσσαλονίκη
 • Θεατρικό Φεστιβάλ ISTA, στο Terezin της Τσεχίας
 • Μαθητικό Συνέδριο HMCE, στη Μαδρίτη
 • Αγώνες Λόγου στην Αγγλική Γλώσσα (PFA Tournament), στο Pierce (νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί στο μέλλον)
 • 4ο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Ημέρες Τέχνης, στο Pierce (νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί στο μέλλον)
 • 4ο Μαθητικό Συνέδριο ACGMUN, στο Pierce (νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί στο μέλλον)
 • Εκπαιδευτική ανταλλαγή με το σχολείο Bergen County Academy, στο New Jersey των ΗΠΑ,
 • Εκπαιδευτική ανταλλαγή με το σχολείο Colorado Academy, στο Ντένβερ των Η.Π.Α.
 • Εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας μαθητών του Ομίλου «Διπλωματική Ακαδημία» σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες
 • Ενημερωτικές επισκέψεις εκπροσώπων πανεπιστημίων του εξωτερικού

Σχετικά με τα έξοδα διαμονής και αεροπορικών ταξιδιών, ακολουθείται η πολιτική ακυρώσεων των ξενοδοχείων, των αεροπορικών εταιρειών και των ταξιδιωτικών γραφείων. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, σε συνεννόηση με τα ταξιδιωτικά γραφεία, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιστροφή μέρους, τουλάχιστον, του ποσού που έχετε καταβάλει. Επίσης, βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους φορείς διοργάνωσης των Μαθητικών Συνεδρίων τα οποία ακυρώθηκαν, προκειμένου να επιστραφούν τα έξοδα εγγραφής (Registration fees).

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής, επιθυμούμε να σας επισημάνουμε ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και διαρκή επαφή με τον Ε.Ο.Δ.Υ. και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων, τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού https://eody.gov.gr/ Τέλος, στην ιστοσελίδα https://eody.gov.gr/sars-cov-2-epireazomenes-perioxes/ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές που εμφανίζουν κρούσματα του ιού σε όλο τον κόσμο.

Με εκτίμηση,

Η. Λαζανά
Vice President of Administration

Γ. Βακερλής
Διευθυντής Λυκείου

Ι. Κλαδάς
Διευθυντής Γυμνασίου

Ε. Βροντάκης
IB Coordinator

Οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες

Σας ενημερώνουμε ότι με βάση την εισήγηση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Παιδείας, επεκτείνεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών σε όλες τις εκδρομές του εξωτερικού, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση επαφών, επιβεβαιωμένων περιστατικών στο εξωτερικό.

Περισσότερα εδώ.

Δειτε το ΦΕΚ εδώ.

ΑΠΟ Υ.ΠΑΙ.Θ.

Αυτοτελές Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης  και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 ΜΑΡΟΥΣΙ

 
Σας προωθούμε την Ενημερωτική καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  για τον Κορωνοϊό  με θέμα:

«Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε / Ασπίδα μας, η γνώση»

Σχετικοί σύνδεσμοι: https://www.minedu.gov.gr/anak/socialmedia.jpg     https://www.minedu.gov.gr/anak/coronoiosfaqinside.pdf

Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Γιογλής

Προϊστάμενος

Τμήμα Δ΄Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.
Τηλ: 3077
Email: d.gioglis@minedu.gov.gr
Γραφείο: 0117

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, ο COVID-19 (Novel Κορονοϊός) συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ιταλίας. Παρόλο που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι προσπαθούμε με επαγρύπνηση και συνέπεια να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια της κοινότητας του σχολείου μας, ακολουθώντας τις επίσημες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ως αποτέλεσμα της πρόσφατης επιδημίας στην Ιταλία, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανέστειλε προσωρινά τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολικών μονάδων από και προς την Ιταλία. Συνιστάται επίσης να αποφύγετε τη μετάβαση σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου υπάρχει συνεχής μετάδοση του ιού, σύμφωνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε εκτός Ελλάδας στο προσεχές μέλλον, φροντίστε να συμβουλευτείτε τους ταξιδιωτικούς συμβούλους στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ως εκ τούτου, έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και τη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στους χώρους της σχολικής κοινότητας και έχει δημιουργηθεί σχέδιο δράσης, για τη σπάνια περίπτωση που εμφανιστεί τέτοιο περιστατικό στο Κολλέγιο.

Όπως είναι γνωστό έως τώρα, ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής με προσβεβλημένα άτομα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και εκδηλώσεις από το κατώτερο αναπνευστικό, όπως βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στη σοβαρότερη μορφή της νόσου. Ωστόσο, άνθρωποι όλων των ηλικιών κινδυνεύουν να προσβληθούν από αυτή.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας, συνεχίστε να εφαρμόζετε τις ίδιες προφυλάξεις για να αποτρέψετε την εξάπλωση της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών όπως αναφέρονται παρακάτω:

 1. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή/και να χρησιμοποιείτε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα.
 2. Να αποφεύγετε την επαφή με άλλα άτομα - Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ εσάς και άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων που βήχουν, φταρνίζονται και έχουν πυρετό.
 3. Να αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
 4. Αν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αν ταξιδέψατε σε περιοχές ή χώρες του κόσμου όπου υπάρχει ο ιός, τις τελευταίες 14 ημέρες, ή αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει ταξιδέψει σε μια περιοχή όπου υπάρχει ο ιός, και έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό, θα πρέπει:

 1. Να παρακολουθήσετε την υγεία σας για 14 ημέρες.
 2. Αν εμφανίζετε συμπτώματα, (πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή), να ζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα. Πριν πάτε στον γιατρό ή το νοσοκομείο, καλέστε τους και πείτε τους για το πρόσφατο ταξίδι και τα συμπτώματά σας.
 3. Αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
 4. Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή το εσωτερικό του αγκώνα σας (όχι τα χέρια σας) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
 5. Να πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20''.
  Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα εάν δεν είναι διαθέσιμο σαπούνι και νερό.
  Εάν είστε συμπτωματικοί: Σε περίπτωση που εσείς ή το παιδί σας εκδηλώσετε

συμπτώματα (πυρετός ή άλλα συμπτώματα του αναπνευστικού, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχας) 2-14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ή ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ (210-5212000, 210-5212054).

Αν το παιδί σας εμφανίζει πυρετό, ρίγος, κακουχία, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πόνους στις αρθρώσεις, συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροιες, εμέτους), κρατήστε το στο σπίτι και ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.

Επίσης, καλέστε το Κολλέγιο και ενημερώστε τις νοσηλεύτριες και/ή το Γραφείο Διεύθυνσης Γυμνασίου/Λυκείου.

Εάν θέλετε να συζητήσετε κάποια από τις ανησυχίες σας ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, οι νοσηλεύτριες του Κολλεγίου θα είναι διαθέσιμες στα παρακάτω τηλέφωνα:

 • 210 6009800 ext.1193 και 1093 στο Ιατρείο Pierce, καθημερινά από τις 08:00 έως τις 17:00
 • 210 6009800 ext.1500 στο Ιατρείο Deree, καθημερινά από τις 14:00 έως τις 22:00

Περισσότερες πληροφορίες για τις διάφορες εποχιακές λοιμώξεις, καθώς και για τις πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση καταστάσεων που σχετίζονται με αυτές, μπορείτε επίσης να βρείτε στο Blackboard στον φάκελο ACG Health & Wellness Center > Health Topics Α-Ζ.

Με εκτίμηση,

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας & ACG Health & Wellness Center Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΑΪΟ 2019-nCoV ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019,οι Κινεζικές αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) σχετικά με συρροή περιστατικών πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας, που εκδηλώθηκε στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei στην Κίνα. Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η απομόνωση ενός νέου ιού από κλινικά δείγματα των ασθενών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το παθογόνο αίτιο της συρροής. Ο νέος ιός, ο οποίος πήρε το προσωρινό όνομα 2019-nCoV, ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών, στην οποία ανήκουν ιοί που προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο, όπως το κοινό κρυολόγημα, αλλά και άλλοι που προκαλούν σοβαρότερη νόσο, όπως οι ιοί SARS-CoV και MERS-CoV. Περιστατικά λοίμωξης από το νέο κοροναϊό έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα και άλλες χώρες στην Ασία, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά περιστατικά λοίμωξης από το νέο κοροναϊό στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σκοπός των οδηγιών αυτών είναι η ενημέρωση των εργαζομένων και των μαθητών των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, των φροντιστηρίων και γενικά των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας, σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV, τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν.

Α. Πληροφορίες για τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV

Ο 2019-nCoV είναι στέλεχος κοροναϊού που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο. Με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πιθανό ότι αναπτύχθηκε αρχικά σε κάποιο ζωικό είδος και στη συνέχεια πέρασε στον άνθρωπο.

Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος κοροναϊός πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες (μέσος χρόνος επώασης περίπου 5 ημέρες).

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η λοίμωξη είναι βήχας, φαρυγγαλγία, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή, ή δύσπνοια. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πνευμονία με σοβαρή οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένοι πιθανώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό των περιστατικών που είχαν θανατηφόρο κατάληξη είναι περίπου 2%.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια που να προσφέρουν προστασία έναντι των κοροναϊών.

Β. Ειδικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του νέου κοροναϊού 2019-nCoV εντός των εκπαιδευτικών μονάδων

 • Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας (π.χ. μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι, κλπ.) με ιστορικό ταξιδιού στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei στην Κίνα, ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής* με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι στην πόληWuhan (ή σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού) ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.

 • Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας με ιστορικό ταξιδιού στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei στην Κίνα, ή άλλεςπεριοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής* με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, που εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κλπ.), θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό. Πριν την ιατρική εκτίμηση, συστήνεται τηλεφωνική ενημέρωση του ιατρού και του ΕΟΔΥ( τηλ. 2105212054) σχετικά με το περιστατικό. Σε περίπτωση που εμφανίζουν σοβαρή νόσο, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΔΥ. Η έγκαιρη ενημέρωση των ιατρών, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ αποσκοπεί στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και την αποφυγή του ενδεχομένου έκθεσης άλλων ατόμων.

Γ. Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων (σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με ΑΔΑ: ΨΠΗΗ465ΦΥΟ-ΑΒΕ).

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

 • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού

 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.

 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

 • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

 • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

 • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20'', πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμάτων.

 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

 • Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.

 • Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

 • Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.

 • Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Σημείωση: Ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον 2019-nCoV ορίζεται:

 • Επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο, με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον 2019-nCoV, διάρκειας τουλάχιστον 15', υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή
 • Παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον 2019-nCoV για περισσότερο από 2 ώρες

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση σχετικά με νέο κοροναϊό 2019-nCOV

Σας διαβιβάζουμε την με αρ. πρωτ. 1861/29-01-2020 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με θέμα: «Οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCOV στις σχολικές μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες»

Παρακαλούμε να ενημερώσετε την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων) προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη κατά της διασποράς λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCOV.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ