ΔΕΙΤΕ

Εορτασμός Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στο Γυμνάσιο και το Λύκειο

February 9, 2018

Στο πλαίσιο του Εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day 2018), οι μαθητές του Γυμνασίου και της Α' Λυκείου υλοποίησαν ποικίλες δράσεις στο μάθημα της Πληροφορικής.

Το θέμα του φετινού εορτασμού ήταν: Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινάει από εσένα” γι' αυτό και η ομιλία του κ. Βασιλάκου εστίασε σε ζητήματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και προστασίας, τεχνολογίες και εργαλεία που χρησιμοποιούν οι διωκτικές αρχές παγκοσμίως αλλά και εναλλακτικές χρήσεις του διαδικτύου ως εργαλείου μάθησης και δημιουργίας.

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Α'  Λυκείου παρακολούθησαν ομιλία του κ. Νίκου Βασιλάκου, Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Internet και πρώην Συμβούλου στην Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας.

Ο κ. Βασιλάκος παρουσίασε πλατφόρμες για online σπουδές (MOOCS) όπως το EdX, Udemy και Udacity που υποστηρίζονται από κορυφαία Πανεπιστήμια και μέσω των οποίων οι μαθητές μπορούν, δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος, να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες αλλά και πιστοποίηση σπουδών, όπως nanodegrees.

Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, ο ομιλητής απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων και ενθάρρυνε όλους να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου και να απολαύσουν τον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια.

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της α΄ και β΄ Γυμνασίου είχαν, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενημερωτική ομιλία από τον κ. Ν. Βασιλάκο, με θέμα την ασφάλεια και την προστασία στη χρήση του Διαδικτύου, τις εναλλακτικές χρήσεις του, τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και την τεχνολογία, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Τέλος, ο κ. Βασιλάκος παρουσίασε  τεχνολογίες και εργαλεία που χρησιμοποιεί η αστυνομία παγκοσμίως για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου. Με τη χρήση παραδειγμάτων, ο ομιλητής σκιαγράφησε τους κινδύνους του διαδικτύου, προτείνοντας παράλληλα πλήθος εφαρμογών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές για την προστασία τους.