Posted on

Τρεις μαθητές σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης και Νευροτεχνολογίας στο Λος Άντζελες!

Τρεις μαθητές της Β’ Λυκείου του Pierce, ο Μηνάς Εφραίμογλου, ο Δημήτριος Μπάλσης και ο Κωνσταντίνος Φραγκούλης, έζησαν μία διαφορετική καλοκαιρινή εμπειρία, καθώς συμμετείχαν στο Advanced Neurotechnologies Youth Education Project (Πρόγραμμα Προηγμένων Νευροτεχνολογιών), το οποίο διοργανώθηκε από το University of Southern California (USC), από τις 28 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου 2024, στο Λος Άντζελες. Το Pierce ήταν το μοναδικό σχολείο από την Ελλάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα και τους μαθητές μας συνόδευσε ο καθηγητής Πληροφορικής του Pierce και Earth Observation Data Engineer, κ. Αθανάσιος Δρίβας.

Το πρόγραμμα ήταν μία πρωτοπορική πρωτοβουλία παρουσίασης της συνέργειας της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) με την Νευροτεχνολογία: προκλήσεις των διασυνδέσεων εγκεφάλου – μηχανής, μηχανισμοί εξαγωγής δεδομένων από τον εγκέφαλο, τροποποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας χωρίς χειρουργική επέμβαση, τεχνολογίες σχετικές με τα νεύρα και το νωτιαίο μυελό, εξελίξεις στη νευροαπεικόνιση και την αναγεννητική ιατρική, χρήση της νευροτεχνολογίας για τη βελτίωση της απόδοσης και της αποκατάστασης των αθλητών κ.ά.

Eπισκέφτηκαν Κέντρα Νευροαποκατάστασης, Νευροαπεικόνισης και Αναγεννητικής Ιατρικής, το Επιστημονικό Κέντρο Υγείας και το Τμήμα Αθλητισμού του USC, συζήτησαν με επαγγελματίες και εκπροσώπους εταιρειών που ανέπτυξαν τις σχετικές τεχνολογίες, γνώρισαν το λογισμικό και τις συσκευές με τις οποίες γίνονται οι κινητικές δοκιμές των άκρων και συνομίλησαν με ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε νευρολογικές επεμβάσεις, πάσχοντες από πάρκινσον, επιληψία και πόνους στη μέση. Ειδικά αυτές οι συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένες, καθώς οι ίδιοι οι ασθενείς περιέγραψαν πώς άλλαξε η ζωή τους προς το καλύτερο, με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών. Κορυφαία στιγμή ήταν η επίδειξη ενός ρομποτικού εξωσκελετού για παραπληγίες, που επιτρέπει σε άτομα με πλήρη αναπηρία να κουνήσουν άκρα τους, μέχρι και να περπατήσουν!

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εργάστηκαν σε ομάδες, δημιούργησαν εφαρμογές, ανέπτυξαν δεξιότητες κριτικής σκέψης, επίλυσης προβλημάτων, επικοινωνίας και συνεργασίας και ερεύνησαν τις ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις των εφαρμογών της ΤΝ, θέματα προστασίας ιδιωτικότητας, νευροηθικής και διαφάνειας, καθώς και τις προκλήσεις και τα διλήμματα ιατρών και ασθενών.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στο Λος Άντζελες, επισκέφτηκαν το Αστεροσκοπείο Griffith, το Hollywood Walk of Fame, το εμπορικό κέντρο The Grove και περπάτησαν στην περίφημη προβλήτα της Σάντα Μόνικα.

Το Pierce πρωτοπορεί, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές μας να συμμετέχουν σε φιλόδοξα εγχειρήματα, που στόχο έχουν να προετοιμάσουν τις επόμενες γενιές επιστημόνων, ενεργών και ενημερωμένων πολιτών, που θα εργαστούν πάνω σε αυτούς τους κρίσιμους κλάδους, διασφαλίζοντας ότι οι πανίσχυρες αυτές τεχνολογίες θα αναπτύσσονται και θα εφαρμόζονται προς όφελος της ανθρωπότητας!

Advanced Neurotechnologies Youth Education Project