Στις 24 Απριλίου 2024, στην Αρχαία Κόρινθο, πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα: “Ο εγκλεισμός στην αρχαιότητα και σήμερα“. Το φετινό πρόγραμμα σηματοδοτεί την επέτειο των δέκα χρόνων της συνεργασίας μεταξύ των φορέων:
- Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας
- Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών
- ΔΙΑΖΩΜΑ
- Όμιλος Ψυχολογίας Pierce
- Oρχήστρα και Χορωδία Pierce
- Σχολείων και ιδρυμάτων της Κορίνθου
- Ολυμπία Οδός.
Το φετινό πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από τα “Σεμινάρια της Λέρου 2023” του Columbia University Global Center, που οργάνωσαν οι καθηγητές του Columbia University Στάθης Γουργουρής και Νένη Πανουργιά και θα παρουσιαστεί στα σεμινάρια ανθρωπισμού της Λέρου 2024.
Οι μαθητές του Pierce παρουσίασαν κινητικά βιωματικά παιγνίδια περιορισμού και 3 τραγούδια για τον εγκλεισμό και την ελευθερία, με την καθοδήγηση των Καθηγητών Μουσικής, Δώρας Παναγοπούλου και Ορέστη Χατζηνάκη.
Η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος Δρ. Μαίρη Μπελογιάννη μας τίμησε με την παρουσία της και την συμμετοχή της. Συντονίστρια της ετήσιας δράσης στην Αρχαία Κόρινθο είναι η Δρ. Νεκταρία Γληνού, σχολική ψυχολόγος στο Pierce.
Σημαντική συμβολή στο πρόγραμμα αποτέλεσαν τα τελευταία ευρήματα της έρευνας στο Ρωμαϊκό μπουντρούμι Αρχ. Κορίνθου του καθηγητή Matthew Larsen (University of Copenhagen). Παρουσιάστηκε επίσης για πρώτη φορά η τρισδιάστατη αναπαράσταση της φυλακής από την ομάδα του καθ. Larsen. Η ομάδα του καθ. Larsen επικεντρώνεται στην διεπιστημονική έρευνα με θέμα “Η εμπειρία του εγκλεισμού στην αρχαία Μεσόγειο”. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (Δρ. Γιώτα Κασίμη) σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών (Δρ. Ιουλία Τζώνου, Ms Taylor Cwikla) παρουσίασαν σχέδιο μαθήματος για το μπουντρούμι και τις επιγραφές που βρέθηκαν στο μπουντρούμι, στο χώρο της φυλακής και μέσα στο μουσείο.
Το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου (Κορνηλία Κουντούρη, γυμνασιάρχης) παρουσίασε σύγχρονες μορφές εγκλεισμού (κοινωνικά δίκτυα, τοξικές σχέσεις, αποκλεισμός συμμαθητών) με θεατρικά βωβού κινηματογράφου. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος, Δρ.Νότα Πάντζου, παρακολούθησε την δράση, καθώς το γνωστικό της αντικείμενο είναι η “Πολιτιστική Κληρονομιά: Διαχείριση και Προβολή”.
Η Ολυμπία Οδός, όπως κάθε χρόνο, πρόσφερε την μετακίνηση, τα εδέσματα και την πολύτιμη κινηματογράφηση της δράσης.