Posted on

3rd ACGMUN – Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών, Pierce (5 – 7 Απριλίου 2019)

Ο Όμιλος MUN του Pierce διοργανώνει για 3η χρονιά το Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών (3rd ACGMUN), από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 7 Απριλίου 2019. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ACGMUN .

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την έγκριση διεξαγωγής του Συνεδρίου από το Υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα και την ατζέντα του ACGMUN.

Το θέμα του ACGMUN 2019 είναι “Ο πολίτης και τα δικαιώματά του στην Ψηφιακή Εποχή (Digital citizenship)”  και θα απασχολήσει όλους τους συμμετέχοντες σε Επιτροπές, όπως: Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Πολιτικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Νομικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και σε Συνεδριάσεις Θεσμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο.

Γενικός Γραμματέας: Ελευθέριος Στάικος (Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος)
Βοηθός Γεν. Γραμματέας: Νικόλας Σταματόπουλος (Γερμανική Σχολή Αθηνών)

Πρόεδρος Γεν. Συνέλευσης: Ορσαλία Τούτουζα (Σχολή Μωραΐτη)
Αντιπρόεδρος Γεν. Συνέλευσης: Γεωργία Καποπούλου (Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος)

Στο 2nd ACGMUN (16 – 18 Μαρτίου 2018) συνολικά, έλαβαν μέρος πάνω από 300 μαθητές από 20 σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού (Ολλανδία, Τουρκία, Ινδία και Κύπρος), εκπροσωπώντας σε σύνολο 54 χώρες, με την καθοδήγηση 36 καθηγητών – συμβούλων. Οι μαθητές του Pierce συμμετείχαν σε όλες τις Επιτροπές, οργάνωσαν το Συνέδριο και προσέφεραν, εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους και τις τρεις ημέρες:

Γενικός Γραμματέας: Μιχαήλ Μόσχος
Γραμματέας, Υπεύθυνη Επιτροπών:  Σοφία Χαβελέ Δασταμάνη

Αξιωματούχοι στα Συμβούλια και τις Επιτροπές του ΟΗΕ:
Πέλια Μαντέλη, Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, Δημήτρης Μπέης και Μαρία Κόλλια

Αξιωματούχοι εκτός Συμβουλίων του ΟΗΕ:
Βασίλης Στραβουδάκης, Γεωργία Καποπούλου, Καλλιρρόη Μαλτά και Ελευθέριος Στάικος

Βραβεύσεις, Τιμητικές Διακρίσεις: 
Καλύτερη Εκπρόσωπος GA4 (Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων): Άννα Μικρού
Καλύτερη Εκπρόσωπος GA6 (Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων): Ευελίνα Μαυροπούλου
Τιμητική Διάκριση (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας): Ιωάννα Ανθούλη
Καλύτερη Εκπρόσωπος (Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων): Μαρίλια Παυλίδου
Τιμητική Διάκριση (Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων): Εμμέλεια Κοκολάκη
Τιμητική Διάκριση (Επιτροπή Περιβάλλοντος): Αλοΐς Στραβουδάκη
Τιμητική Διάκριση (Συμβούλιο Ασφαλείας): Σπύρος Κοντός
Καλύτερη Δικαστής, Τιμητική Διάκριση (Διεθνές Δικαστήριο): Πέννυ Αργύρη

Ο Όμιλος MUN, είναι ένας από τους πάνω από 60 μαθητικούς ομίλους του Pierce και συμμετέχει δυναμικά από το 2013 με την παρουσία του, σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πολύ επιτυχημένη φετινή διοργάνωση του Pierce αξιοποιεί όχι μόνο την πείρα και τις υποδομές αλλά και την ανθρωποκεντρική παράδοση του Σχολείου, που διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο σε ανθρωπιστικές κρίσεις της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Τα Μαθητικά Συνέδρια Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών (MUN) αποτελούν μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές, καθώς τους ενθαρρύνουν να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με σημαντικές πτυχές της επικαιρότητας και να διευρύνουν τις γνώσεις τους, ωα αυριανοί πολίτες του κόσμου. Παράλληλα, δίνουν την ευκαιρία για ανάπτυξη δεξιοτήτων λόγου, ρητορικής και επιχειρηματολογίας, ακονίζουν τις δεξιότητες στη διπλωματία και φέρνουν κοντά μαθητές από όλο τον κόσμο, από διαφορετικά περιβάλλοντα και χώρες.

Είναι ένας πολυετής θεσμός που έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1920 και προσφέρει στους μαθητές τη μοναδική ευκαιρία να λειτουργήσουν ως διπλωμάτες – εκπρόσωποι χωρών και να επιχειρήσουν να δώσουν λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, μέσα από την πολιτική οπτική κάθε χώρας.