Το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος διοργάνωσε, για 2η χρονιά, αφιέρωμα για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Το θέμα της φετινής χρονιάς ήταν η “Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης“.
Όλοι οι μαθητές του Σχολείου μελέτησαν, στο μάθημα των Αγγλικών, την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, από τον 15ο αιώνα έως τις μέρες μας. Οι μαθητές του Γυμνασίου διάβασαν αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Ροζίνας Ασσέρ Πάρδο, ενός κρυμμένου παιδιού στη Θεσσαλονίκη, και διατύπωσαν ερωτήματα και προβληματισμούς, σχετικά με τη ζωή υπό τη σκιά του πολέμου.
Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη του Σχολείου μετατράπηκε σε Holocaust Information Center, με τις πιο σύγχρονες και ενημερωμένες εκδόσεις για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 25, 26 και 29 Ιανουαρίου, οι μαθητές όλου του σχολείου παρακολούθησαν το βραβευμένο docudrama “Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο”, των Alessandra Maioletti και Antonio Crescenzi. Η ταινία είναι το αποτέλεσμα της 20χρονης έρευνας που διεξήγαγε ο κ. Crescenzi και αναπαριστά, με περίσσια ευαισθησία, την ανθρώπινη οπτική της ψυχρής ιστορίας 9 μαθητών που. ενώ φοιτούσαν στο Ιταλικό σχολείο “Ουμπέρτο Πρίμο” της Θεσσαλονίκης, ο πόλεμος ανέτρεψε τις ζωές τους για πάντα. Το ιδιαίτερο είδος του ντοκιμαντέρ docudrama επιτρέπει στον θεατή να βιώσει, με όλες του τις αισθήσεις, την απάνθρωπη εμπειρία των 9 μαθητών και βοηθά να αποκτήσουν οι μαθητές μας κουλτούρα μνήμης, ως κοινή συλλογική γνώση.
Επίσης, η Χριστίνα Κολλύρη και η Χριστίνα Αντωνάκου, μέλη της Συντακτικής Ομάδας του Sunny Days Λυκείου, πήραν συνέντευξη από τη σκηνοθέτιδα κα Alessandra Maioletti και από τον καθηγητή κ. Antonio Crescenzi.
Είναι σημαντικό να μνημονεύουμε, να συζητάμε και να διδάσκουμε το Ολοκαύτωμα, όχι μόνο για να κατανοούμε καλύτερα το παρελθόν αλλά και για να ευαισθητοποιούμε τις επόμενες γενιές για τις νέες μορφές αντισημιτισμού, ξενοφοβίας, προκαταλήψεων και μίσους.