Posted on

Πέντε υποτροφίες για το θερινό πρόγραμμα του 2019, στην Phillips Exeter Academy

Η Διοίκηση και η Διεύθυνση Λυκείου του Pierce βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι και φέτος, το καλοκαίρι του 2019, θα πραγματοποιηθούν τα δύο θερινά προγράμματα στα οποία λαμβάνουν μέρος, με υποτροφία, μαθητές του Pierce:

 • το πρόγραμμα του Phillips Exeter Academy (PEA) και
 • το Edge Summer Program του Πανεπιστημίου Delaware.

Το πρόγραμμα του Phillips Exeter Academy (PEA) επελέγησαν να παρακολουθήσουν οι μαθητές:
Μαριλένα Χατζηκώστα, Νικόλας Βιτωράκης, Κλέα Τρυφώνη, Ελευθερία Σαφαρίκα και Αριάδνη Διαμαντοπούλου.

Τα δύο προγράμματα διαφέρουν ως προς το ακαδημαϊκές απαιτήσεις και την καθημερινή εμπειρία φοίτησης. Το πρόγραμμα της Phillips Exeter Academy έχει διάρκεια πέντε εβδομάδων και οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μαθήματα, θα λάβουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες και θα προβληματιστούν, αξιοποιώντας έναν πρωτοποριακό τρόπο διδασκαλίας, τη μέθοδο Harkness, που βασίζεται στη Διαλεκτική – Μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη.

Και τα δύο προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου και ΙΒ1 (σχολικού έτους 2018-19) που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις εισαγωγής στο πρόγραμμα για το οποίο επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Επειδή τα προγράμματα διαφέρουν μεταξύ τους, κάθε ενδιαφερόμενος μαθητής/-τρια μπορεί να υποβάλλει αίτηση μόνο για ένα από τα δύο προγράμματα. Αιτήσεις από τον ίδιο μαθητή και για τα δύο προγράμματα δεν θα γίνουν δεκτές.

Θερινό Πρόγραμμα Phillips Exeter Academy (PEA)

Φέτος είναι ο 6ος χρόνος που προσφέρεται το Θερινό Πρόγραμμα της Phillips Exeter (PEA), στο New Hampshire των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέντε μαθητές του Pierce θα το παρακολουθήσουν, με πλήρη υποτροφία, χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του χορηγού, κ. Σπύρου Μπούα. Η υποτροφία περιλαμβάνει την εγγραφή στα μαθήματα, τα δίδακτρα, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τη διαμονή, τα αεροπορικά εισιτήρια και τα βιβλία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν κάθε καλοκαίρι περίπου 750 μαθητές από 40 πολιτείες των ΗΠΑ και άλλες 50 χώρες. Οι μαθητές έχουν πλήρη πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη του Exeter, στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις, τη Βιβλιοθήκη, τους χώρους Άθλησης και Τεχνών και έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με τους συμμαθητές τους από όλο τον κόσμο στη φοιτητική εστία. Το θερινό πρόγραμμα του 2019 θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου. Η διαδικασία για την επιλογή των πέντε μαθητών θα είναι η εξής:

 • Παρουσίαση του προγράμματος στους μαθητές (Α΄ και Β΄ Λυκείου και ΙΒ1)
 • Υποβολή αιτήσεων
 • Ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτης φάσης
 • Συγγραφή κειμένου (στο σχολείο, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου)
 • Ανακοίνωση υποψηφίων για συνέντευξη
 • Έναρξη συνεντεύξεων
 • Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Αναλυτικότερα, οι μαθητές που συμμετείχαν πέρσι στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους στους συμμαθητές τους. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα πρέπει να υποβάλουν σχετική Αίτηση, να συντάξουν Personal Statement και να προσκομίσουν μία πρόσφατη φωτογραφία, καθώς και ένα βαθμολογημένο γραπτό, στο μάθημα των Αγγλικών. Το Personal Statement θα πρέπει να έχει γραφτεί από τον ίδιο τον υποψήφιο και να αντανακλά την προσωπικότητά του. Η Αίτηση, το Personal Statement και το γραπτό των Αγγλικών θα αξιολογηθούν από 5-μελή Επιτροπή, προκειμένου να επιλεγούν οι υποψήφιοι που θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, οι μαθητές που θα έχουν επιλεγεί θα καταθέσουν τις απόψεις τους σε ένα κείμενο, για ένα θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Η 5-μελής Επιτροπή αφού συνεκτιμήσει και τις επιδόσεις των μαθητών στη συγγραφή του κειμένου, θα ανακοινώσει τα ονόματα των μαθητών που θα κληθούν για συνέντευξη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η επιτροπή θα αξιολογήσει κάθε υποψήφιο ως προς την ωριμότητα, την αυτοπεποίθηση, την ανάληψη ευθύνης, τις ηγετικές δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα, καθώς και τις σχέσεις του με τους συμμαθητές του. Συγκεντρωτικά, τα κριτήρια επιλογής είναι:

 • Ακαδημαϊκή δυνατότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του προγράμματος
 • Άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας
 • Εξαιρετική συμπεριφορά και διαγωγή στο Σχολείο
 • Συμμετοχή και διακρίσεις σε ποικίλες σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες
 • Ανάληψη ηγετικών ρόλων και θέσεων ευθύνης
 • Ευχέρεια προσαρμογής σε νέα περιβάλλοντα και δεδομένα
 • Ανταπόκριση στις απαιτήσεις και τη φιλοσοφία του προγράμματος

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο κάθε πρόγραμμα θα πρέπει να τηρήσουν τις αναγραφόμενες προθεσμίες και να πληρούν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Μη τήρηση των προθεσμιών συνεπάγεται αποκλεισμό του υποψηφίου. Στο τέλος της διαδικασίας, όλοι οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τις επιδόσεις τους στη συνέντευξη και θα λάβουν υποδείξεις για βελτίωση. Πιστεύουμε ότι και μόνο η διαδικασία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους μαθητές και καλλιεργεί δεξιότητες πολύτιμες τόσο για την προσωπική τους ανάπτυξη, όσο και για την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Μαίρη Πετροπούλου, τηλ. 210 6009800, εσωτ. 1138, email: [email protected] και στο σύνδεσμο http://www.exeter.edu/exeter-summer