
Έξι μαθητές της Β’ Λυκείου του Pierce συμμετείχαν στο EU Model Junior 2019, που διοργανώθηκε και φέτος από το ΕΛΙΑΜΕΠ. Το θέμα της φετινής προσομοίωσης ήταν η Προσφυγική Κρίση. Οι μαθητές μας Σωτήρης Κάκος, Αντώνης Παναγάκος, Χάρης Παπαδόπουλος – Σιούντρης, Χριστίνα Σέρβου, Μαρία Σωτήρχου και Μαριέλια Φαρμακίδου έλαβαν μέρος στην Προσομοίωση των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε διάρκεια τρεις μέρες.
Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, οι μαθητές μετέβησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους της προσομοίωσης και τους υπόλοιπους μαθητές που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Οι συντονιστές των Προεδρείων ενημέρωσαν τους μαθητές για τους κανόνες, με βάση τους οποίους θα έπρεπε να διεξαχθεί η προσομοίωση, καθώς και για τους ρόλους που είχαν αναλάβει οι μαθητές να υποδυθούν. Έπειτα, έγινε μια δοκιμαστική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, οι μαθητές μετέβησαν στο Μαράσλειο Διδασκαλείο όπου χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τον ρόλο που είχαν αναλάβει να υποδυθούν κι εκεί συνεδρίασαν. Η πρώτη ομάδα ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δεύτερη το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και η τρίτη ομάδα προσομοίωνε το Γραφείο Τύπου για τους δημοσιογράφους. Ταυτόχρονα με τις συνεδριάσεις των μαθητών υπήρχε και παράλληλο πρόγραμμα για τους καθηγητές – συνοδούς. Οι καθηγητές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις παρεμβάσεις της στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της Μετανάστευσης.
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της Προσομοίωσης στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου παρουσιάστηκαν οι αποφάσεις των Προεδρείων και της Επιτροπής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Η μαθήτρια Μαρία Σωτήρχου που συμμετείχε στην προσομοίωση περιγράφει την εμπειρία της: “Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι, αυτή τη στιγμή, τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν όλη την Ευρώπη. Ενημερωθήκαμε, συζητήσαμε, διαφωνήσαμε χωρίς να διαπληκτιζόμαστε, διδαχθήκαμε την τέχνη της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου. Ήταν μια εμπειρία που μας γέμισε με εφόδια χρήσιμα για τη ζωή και την προσωπικότητά μας. Επίσης, διευρύναμε τις γνώσεις μας πάνω σε φλέγοντα ζητήματα, καθώς κληθήκαμε να κάνουμε έρευνα πριν την προσομοίωση ώστε ο καθένας μας να εκπροσωπήσει και από μια χώρα της ΕΕ, ακριβώς όπως θα γινόταν στην πραγματικότητα. Τέλος, ήταν ένας ευχάριστος και διαδραστικός τρόπος διδασκαλίας και μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη”.