Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνεργατικό πρόγραμμα eTwinning, με τη συμμετοχή 20 μαθητών του Β7 Λυκείου του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στο τριήμερο Μαθητικό Συνέδριο “Γεώργιος Παπανικολάου: καρκίνος, πρόληψη – ευ ζην“, που πραγματοποιήθηκε στην Κύμη Ευβοίας (γενέτειρα του διεθνώς αναγνωρισμένου επιστήμονα), από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου 2024.
Το eTwinning είναι μια ευρωπαϊκή δράση, μέσω της οποίας μαθητές από διαφορετικά σχολεία, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται αρμονικά και αποκομίζουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Στη συγκεκριμένη προσπάθεια οι μαθητές του Pierce συνεργάστηκαν με μαθητές άλλων έξι σχολείων της Αθήνας, μελέτησαν και ανέδειξαν τη ζωή και το επιστημονικό έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου επιστήμονα, Γεωργίου Παπανικολάου.
Αρχικά, οι μαθητές έκαναν έρευνα για τη ζωή, τις σπουδές, το επιστημονικό έργο, το τεστ ΠΑΠ, τη διεθνή αναγνώριση και απήχηση του έργου του Γεωργίου Παπανικολάου, καθώς και για το Ευ Ζην, αξιοποιώντας, σε μεγάλο βαθμό, την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Σχολείου. Στη συνέχεια, έγραψαν άρθρα με τα πορίσματα της έρευνάς τους, τα μεταφόρτωσαν στην πλατφόρμα του eTwinning και συνεργάστηκαν με τους μαθητές των άλλων σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την εκπαιδευτική εκδρομή, για συμμετοχή στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κύμη.
Στην ημερίδα, οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους, ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές των άλλων σχολείων, καθώς και με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης, κ. Αντώνιο Ρούσσο, την κα Θεοδώρα Μπαμπούρη (MSc Δημόσιας Υγείας), την παιδίατρο κα Επιστήμη Αγγέλου και τον Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Γ.Ν. Παπανικολάου, Καρδιολόγο, Δρ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο. Παράλληλα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το σπίτι του Γεωργίου Παπανικολάου, το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης, το Μουσείο Ελιάς “Λιοτρίβι του Κασομούλη” στην Άνω Ποταμιά και τη Βιολογική Φάρμα Σάρλη, στο πλαίσιο της γνωριμίας με τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Κύμης.
Οι εργασίες του Συνεδρίου φιλοξενήθηκαν και στις σελίδες του τοπικού τύπου, EviaTop και eviaonline.
Συντονιστές των μαθητών και συνοδοί στο εκπαιδευτικό ταξίδι ήταν οι καθηγητές κα Ελευθερία Πεταλίδου και κ. Δημήτρης Γεωργαντίδης.