Posted on

Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Diamond Challenge: οι μαθητές του Pierce στον τελικό στις ΗΠΑ!

Το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διοργάνωσε για 5η χρονιά, τη Β’ φάση (ελληνικός τελικός – Pitch Event) του Διαγωνισμού Νεανικής Επιχειρηματικότητας “Diamond Challenge”. Νικήτρια ομάδα ανακηρύχθηκε η ομάδα Green Spark των μαθητών του Pierce, Αλεσάντρο Μπετζιόρα, Μάριου Μελέτη και Στυλιανoύ Μιχαηλίδη, που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον διεθνή τελικό, που θα διεξαχθεί, υπό την αιγίδα του Πανεπιστήμιο Delaware, από 23 έως 25 Απριλίου 2023 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!

Η θεματική ενότητα του φετινού διαγωνισμού για την Ελλάδα ήταν “Καινοτόμες Λύσεις για Κοινωνικά Ζητήματα (Social Innovation)”. Κάθε ιδέα που παρουσιάστηκε είχε ως στόχο να συμβάλλει στην επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος και να έχει θετική συνεισφορά στον πολίτη, την κοινωνία και το περιβάλλον. Στον τελικό συμμετείχαν 8 ομάδες, οι οποίες αξιολογήθηκαν στην Α’ φάση του διαγωνισμού (κριτές από το Πανεπιστήμιο του Delaware) και προκρίθηκαν στη Β’ φάση, που διεξήχθη στο Θέατρο του Pierce, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023. Δείτε και την Προκήρυξη του φετινού Διαγωνισμού.

Η ιδέα των μαθητών του Pierce που προκρίθηκαν στον διεθνή τελικό (Green Spark) είναι η δημιουργία μιας θήκης τηλεφώνου, που λύνει το πρόβλημα ενός αφόρτιστου κινητού, ειδικά σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης! Η συσκευή λειτουργεί γυρίζοντας μια μανιβέλα στο πίσω μέρος της θήκης, που έχει ως αποτέλεσμα η μπαταρία του τηλεφώνου να αρχίζει σιγά – σιγά να φορτίζεται, από την ενέργεια που παράγεται από το δυναμό που θα βρίσκεται μέσα στη θήκη. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή όλων μας, με σημαντική θετική επίδραση στο περιβάλλον.

Οι ομάδες του ελληνικού τελικού ήταν:

 1. bio buds (Λουκάς Μπακλέζος, Μάνος Μπουζούλας)
 2. Bridging Generations (Ιάσονας Γιαπιτζόγλου Δημητρός, Αριστομένης Ζωγράφος)
 3. Don Aid (Αικατερίνη Λιβανίου, Δημήτριος Καρατζαφέρης, Γιώργος Μουτάφης, Μωυσής Νεγρίν)
 4. Green Spark (Αλεσάντρο Μπετζιόρα, Μάριος Μελέτης, Στυλιανός Μιχαηλίδης)
 5. hapi life (Μαρία Λουκία Μαντέλου, Ιωάννα Βλάχου)
 6. JEN (Γιώργος Σεμιτέκολος, Ναπολέων Γρηγοριάδης)
 7. NearMe (Ιωάννα Καραλή, Γιώργος Κανακάκης)
 8. W.I.G. – World In Guardianship (Αθανασία Σεϊντή, Γιώργος Ανδρεάκος)

Οι ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους και απάντησαν στις ερωτήσεις των μελών της Κριτικής Επιτροπής:

 • Χρήστος Λύτρας, Managing Partner, hippocampus.io,
 • Κατερίνα Βουτσινά, PhD, Associate Professor in Entrepreneurship Area Coordinator in Entrepreneurship Management pathway, School of Business and Economics, The American College of Greece- DEREE
 • Δήμητρα Ντάρδα, Regional Sr. Director, Devices Sales Lead, Central Eastern Europe at Microsoft.
 • Πέγκυ Βελλιώτου, Partner, KPMG Advisors AE,
 • Βασίλειος Κατσούρος, Director at the Institute of Language and Speech Processing (ILSP) and Vice President of the “Athena” Research Center

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό για τις εξαιρετικές ιδέες και τις άψογες παρουσιάσεις!
Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για την προσφορά τους και τις χρήσιμες συμβουλές τους προς τα παιδιά μας!