Posted on

Η ομάδα Ρομποτικής Airgenics του Pierce παρουσίασε τη συσκευή της στην Ολυμπιάδα!

Η Airgenics είναι η ρομποτική κατασκευή με την οποία οι μαθητές του Pierce Γιασμίν – Αλεξάνδρα Σαμολαδά (ΙΒ1), Μελίνα Ξανθοπούλου (Β6 Λυκείου) και Αλέξανδρος Χατζηπανάγος (ΙΒ2) κατέκτησαν τη 2η θέση στον εθνικό τελικό της World Robot Olympiad 2021 (κατηγορία OPEN) προκρίθηκαν και εκπροσωπούν την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό της World Robot Olympiad 2021 (18 – 21 Νοεμβρίου 2021). Η παρουσίαση της ιδέας και της συσκευής των μαθητών μας έγινε την Πέμπτη 18/11, πρώτη ημέρα της Ολυμπιάδας.

Η Airgenics είναι ένα powerbot που συλλέγει ενέργεια από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό και την μετατρέπει σε ηλεκτρική. Πρόκειται για μία κάθετη ανεμογεννήτρια ύψους 1,80 μ., που διαθέτει τρία βασικά και διακριτά μέρη, την τουρμπίνα, το ηλιακό πάνελ και την υδροτουρμπίνα:

  • Η τουρμπίνα ακολουθεί το πρότυπο της ανεμογεννήτριας Savonius και είναι κάθετου άξονα. Οι συσκευές Airgenics μπορούν να τοποθετηθούν στις νησίδες μεγάλων οδών και λεωφόρων έτσι ώστε το ρεύμα που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων να περιστρέφει την τουρμπίνα.
  • Στην κορυφή του σκελετού υπάρχει ένα ηλιακό πάνελ το οποίο κινείται με βάση την θέση του ήλιου, συλλέγοντας διαρκώς και την ηλιακή ενέργεια.
  • Δεδομένου ότι οι ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, θα είναι εκτεθειμένες στη βροχή και, συνεπώς, θα αξιοποιούν και το νερό της βροχής. Χάρη στις κεκλιμένες επιφάνειές τους, το νερό θα οδηγείται στη μία από τις δύο κολόνες στήριξης που είναι, ταυτόχρονα, σωλήνας. Όταν αυτός γεμίσει, θα ανοίγει η βαλβίδα και θα απελευθερώνεται το νερό με πίεση στρέφοντας μια υδροτουρμπίνα, παράγοντας έτσι και υδροηλεκτρική ενέργεια. Το νερό που καταλήγει σε μία δεξαμενή θα χρησιμοποιείται είτε για την άρδευση των φυτών της νησίδας είτε για τον καθαρισμό των δρόμων.
  • Το πλεόνασμα ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτροδότηση μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως τραμ και μετρό αλλά και για τα φώτα του δρόμου (τα φώτα led των Airgenics θα φωτίζουν το δρόμο), δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας κλειστού βρόγχου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διαφορετικούς σκοπούς, εάν ενσωματωθεί στο γενικό σύστημα διανομής ηλεκτρισμού.

Επιπλέον, οι συσκευές Airgenics έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την κίνηση και την κυκλοφορία στους δρόμους, με την προσθήκη κάμερας με πρότυπο αναγνώρισης εικόνας. Θα παρακολουθούν τη ροή των οχημάτων και τους φωτεινούς σηματοδότες και θα μεταφέρουν τις πληροφορίες σε ιστοσελίδα/ εφαρμογή, μέσω της οποίας οι οδηγοί θα μπορούν να αποφεύγουν τις οδικές αρτηρίες με αυξημένη κίνηση. Το όφελος θα είναι διπλό: αυξημένη παραγωγή ενέργειας και μειωμένη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων από τα οχήματα.

Σε περίπτωση που η ένταση του ανέμου είναι μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος να “τραυματιστεί” η ανεμογεννήτρια, θα επεμβαίνει μία λειτουργία επιβράδυνσης. Δεν πρόκειται για φρένο, καθώς ο στόχος είναι οι Airgenics να μη σταματούν ποτέ τη συλλογή ενέργειας, θα τίθεται, όμως, σε λειτουργία ένας κινητήρας τοποθετημένος στην άνω πλευρά, που, με την αντίστασή του, θα επιτρέπει στην τουρμπίνα να στρέφεται με μικρότερη ταχύτητα, συνεχίζοντας την παραγωγή ενέργειας!

Τέλος, οι συσκευές θα καταγράφουν και θα αναρτούν, σε πραγματικό χρόνο, την παραγωγή ενέργειας από κάθε διακριτό τμήμα τους.

Η έμπνευση και το όραμα της Airgenics είναι η αξιοποίηση ενέργειας για τη διάσωση του περιβάλλοντος. Αναξιοποίητες πηγές ενέργειας, δίνουν λύσεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα και οδηγούν σε ένα πιο “πράσινο” μέλλον.

Καλή επιτυχία Γιασμίν, Μελίνα και Αλέξανδρε στο ταξίδι της γνώσης και της προσφοράς!