Στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας φιλοξενήσαμε συγγραφείς, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα με τα παιδιά μας.
Πού κρύβεται η ευτυχία; Τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους; Μπορεί ένα φλαφ να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε; Η κ. Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας του βιβλίου «Τα φλαφ της ευτυχίας», συνάντησε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού και ανακάλυψε μαζί τους τη σημασία της ευγνωμοσύνης και της ευτυχίας, μέσα από κινητικά παιχνίδια, κρυμμένο θησαυρό και ζωγραφική.
Τι έτρωγαν τα παιδιά την περίοδο της Επανάστασης του 1821; Πήγαιναν σχολείο; Τι παιχνίδια έπαιζαν; Σε πολλές απορίες και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που διατύπωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Δημοτικού, απάντησε ο κ. Χρήστος Δημόπουλος με αφορμή το βιβλίο του «Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της Επανάστασης». Έχοντας ως όπλο το χιούμορ, τα παιδιά προσέγγισαν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, γνώρισαν τους ήρωες και τα γεγονότα της περιόδου, καθώς και την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής εκείνης.
Η Γ΄ Δημοτικού, με την καθοδήγηση της κ. Άννας-Μαρίας Βλάσση και της κ. Μαριάννας Βλάσση, προσέγγισε βιωματικά το έργο μεγάλων καλλιτεχνών μέσα από τα βιβλία «Γιαγιόι Κουσάμα, Από εδώ μέχρι το άπειρο», «Τι είδε ο Ντεγκά», «Ο κήπος του Ματίς» και «Το μήλο του Μαγκρίτ». Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με διαφορετικές τεχνοτροπίες και δημιούργησαν τα δικά τους έργα τέχνης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ Δημοτικού συνάντησαν την κ. Βάνα Μαυρίδου και άνοιξαν το σεντούκι με τις αναμνήσεις της Μικρασιατικής καταστροφής με αφορμή το βίβλιο της Μέλη και Μελέκ. Η ιστορία των δυο κοριτσιών βοήθησε να ξεδιπλωθεί η ιστορία της Μικρασιατικής καταστροφής και οι καινούριες ζωές από κει και μετά.
Τι ρόλο μπορεί να παίξει η μουσική σε μια κοινωνία; Μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να ξεφύγει από μια δύσκολη κατάσταση; Αυτά και άλλα πολλά συζήτησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού με την κ. Αγγελική Δαρλάση στη διαδικτυακή συνάντηση στη Βιβλιοθήκη του σχολείου με αφορμή το βιβλίο της «Το παλιόπαιδο». Γνώρισαν το πρόγραμμα συμπερίληψης μέσω της μουσικής, El Sistema, και πόσο έχει συμβάλλει στις χώρες που υφίσταται καθώς και την δύναμη της μουσικής να ενώνει τους ανθρώπους.
Σε πόσους κόσμους μπορούμε να ζούμε; Λειτουργούμε πάντα με τον ίδιο τρόπο; Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ Δημοτικού συνάντησαν στη Βιβλιοθήκη του σχολείου την κ. Βασιλική Νευροκοπλή με αφορμή το βιβλίο της «Ο μικρός μονομάχος» και συζήτησαν την ιστορία του Αργύρη, που βίωσε μια δύσκολη κατάσταση και χάθηκε στον ηλεκτρονικό κόσμο. Μια διακοπή ρεύματος όμως, τον βοήθησε να αντιληφθεί τις πραγματικές αξίες της ζωής και να ανακαλύψει την αξία των φίλων και της αλληλεγγύης.