Μαθητική Ζωή – Βραβεία

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Pierce που έχουν συμμετάσχει ενεργά στη σχολική ζωή, ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους στο Λύκειο, έχουν την ευκαιρία να τιμηθούν γι’ αυτή τους τη δραστηριότητα και την προσφορά τους στο Κολλέγιο. Τα βραβεία αφορούν την ακαδημαϊκή επίδοση, τη συμμετοχή στη Μαθητική Κοινότητα, σε ομίλους και θεσμούς του Κολλεγίου, σχολικούς ή άλλους διαγωνισμούς και πρωταθλήματα, δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Οι διακριθέντες βραβεύονται στη Βραδιά Βραβείων (Award Night) ή στην Αποφοίτηση (Commencement).

Περιγραφή Βραβείων

Το Βραβείο Προέδρου είναι βραβείο ακαδημαϊκής επίδοσης και απονέμεται στον ή στην τελειόφοιτο με τον υψηλότερο μέσο όρο στο μάθημα των Αγγλικών (μάθημα ειδικής βαρύτητας για το Pierce), συνυπολογίζοντας και τα έξι χρόνια φοίτησης του/της στο Κολλέγιο.

Τα Βραβεία Ακαδημαϊκής Επίδοσης απονέμονται στους τελειοφοίτους που πέτυχαν την πρώτη υψηλότερη βαθμολογία (Valedictorian) και τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία (Salutatorian) μεταξύ των συμμαθητών τους, συνυπολογίζοντας και τα τρία χρόνια φοίτησης του/της στο Λύκειο. Valedictorian για το IB DP αναδεικνύεται ο τελειόφοιτος με την υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις του IB DP. Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο Valedictorian με την ίδια ακριβώς βαθμολογία, δεν αναδεικνύεται Salutatorian.

Το Βραβείο Minnie Mills θεσπίστηκε από το Σύλλογο Αποφοίτων το 1940, προς τιμήν της Minnie Mills, η οποία υπηρέτησε στο Κολλέγιο από το 1897 έως το 1941, ως καθηγήτρια και Γενική Διευθύντρια. Απονέμεται στον ή στην τελειόφοιτο που επέδειξε άριστο ήθος, υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση, συναίσθηση ευθύνης, πνεύμα συνεργασίας με συμμαθητές και καθηγητές, καθώς και ενεργό συμμετοχή στη σχολική ζωή και τη Μαθητική Κοινότητα.

Το Βραβείο Κοραλίας Κροκοδείλου θεσπίστηκε ομόφωνα από τον Καθηγητικό Σύλλογο το 1992 για να τιμήσει την Κοραλία Κροκοδείλου, η οποία αφιερώθηκε ολόψυχα στο έργο του Σχολείου. Εργάστηκε στο Κολλέγιο από το 1925 και, από το 1948 μέχρι τη συνταξιοδότησή της, το 1967, ήταν Σύμβουλος των μαθητριών του Pierce. Απονέμεται στον ή στην τελειόφοιτο που διακρίθηκε για την πολύπλευρη δραστηριότητά του/της, τον ενθουσιασμό και την εργατικότητά του/της μέσα στο ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα του Κολλεγίου.

Το Βραβείο Olga E. Julius θεσπίστηκε ομόφωνα από τον Καθηγητικό Σύλλογο το 2017, προς τιμήν της Principal Olga E. Julius, η οποία υπηρέτησε το Κολλέγιο από το 1975 έως το  2017, ως Καθηγήτρια, Επικεφαλής του Αγγλικού τμήματος και Γενική Διευθύντρια. Απονέμεται στον τελειόφοιτο που, σε όλα τα χρόνια της φοίτησής του στο Κολλέγιο, επέδειξε εξαιρετική διαγωγή, ηγετικά προσόντα με ανθρώπινο πρόσωπο, δυναμισμό και ευγένεια, υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση στην αγγλική γλώσσα και διακρίθηκε σε δραστηριότητες της σχολικής ζωής, που διοργανώνονται από το αγγλικό τμήμα, αναδεικνύοντας τις αξίες τόσο του Ελληνικού όσο και του Αμερικανικού πολιτισμού.

Το Βραβείο Pierce International Baccalaureate Award θεσπίστηκε ομόφωνα από τον Καθηγητικό Σύλλογο το 2018 και απονέμεται στον/στην τελειόφοιτο του ΙΒ DP, που διακρίθηκε για το ήθος του/της και ενστερνίστηκε τις αξίες και τα ιδανικά της παιδαγωγικής φιλοσοφίας του ΙΒ: αφοσίωση στις προσπάθειες του, υπευθυνότητα, δράση και αγωνιστικότητα ως πολίτης του κόσμου, δημιουργικότητα, μέτρο, σεβασμός και ευαισθησία, ως νέος άνθρωπος που οραματίζεται και εργάζεται για την επίτευξη ενός καλύτερου, ειρηνικού μέλλοντος.

Το Βραβείο Φλώρας Χανιώτου θεσπίστηκε από το Σύλλογο Αποφοίτων το 1990, προς τιμήν της Φλώρας Χανιώτου, η οποία υπήρξε επί δεκαετίες Διευθύντρια του Οικοτροφείου στο Κολλέγιο. Απονέμεται στον ή στην τελειόφοιτο, που επέδειξε αξιοσημείωτη κοινωνική προσφορά στο σχολείο, μέσα από τη Μαθητική Κοινότητα.

Το Βραβείο Harvard Prize Book απονέμεται σε μαθητή ή μαθήτρια της Β΄ Λυκείου που έχει επιδείξει άριστη ακαδημαϊκή επίδοση και ήθος και έχει επιτύχει διακρίσεις σε πολλούς τομείς σχολικών δραστηριοτήτων. Το Pierce είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που απονέμει το συγκεκριμένο βραβείο και, όπως προβλέπεται, το βραβείο και το όνομα προτείνονται και εγκρίνονται από το Harvard University.

Το Βραβείο Smith Book Award απονέμεται σε μαθήτρια της Α΄ ή της Β΄ Λυκείου που έχει επιδείξει άριστη ακαδημαϊκή επίδοση, ηγετικές ικανότητες και ενδιαφέρον για τους άλλους, ώστε να αποτελέσει πρότυπο μαθητικής συμπεριφοράς και κοινωνικής συνεισφοράς. Το Smith College έχει ιστορία άνω των 100 ετών, είναι Κολλέγιο Θηλέων και εδρεύει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Το όνομα της μαθήτριας που βραβεύεται προτείνεται και εγκρίνεται από το Smith College.

Το Βραβείο Ελληνικού Περιοδικού “Φωτεινές Ημέρες” και το αντίστοιχο του Αγγλικού Περιοδικού “Sunny Days” απονέμονται στους τελειόφοιτους ή στις τελειόφοιτες που διακρίθηκαν για την εργασία τους στην έκδοση του περιοδικού, συνεργάστηκαν με τους υπευθύνους καθηγητές στη διαδικασία συγκέντρωσης και επιλογής του λογοτεχνικού υλικού και συμμετείχαν προσωπικά, τόσο με το καλλιτεχνικό τους ταλέντο όσο και με το μόνιμο προβληματισμό τους στη συγγραφή των κειμένων και γενικότερα στην πολιτισμική ζωή της Μαθητικής Κοινότητας.

Το Βραβείο Αγγλικής Ρητορικής (Forensics) απονέμεται στον ή στην τελειόφοιτο που συμμετείχε στον αντίστοιχο όμιλο και επέδειξε ιδιαίτερη αφοσίωση στην προετοιμασία για τη συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρητορικής στην Αγγλική γλώσσα και, στη συνέχεια, διακρίθηκε σε αυτόν.

Το Βραβείο MUN θεσπίστηκε από τον Καθηγητικό Σύλλογο το 2018. Απονέμεται στον/στην τελειόφοιτο που συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή του ACGMUN, υπήρξε μέλος του ομίλου, συμμετείχε, με διακρίσεις, σε συνέδρια MUN και συνεργάστηκε αρμονικά με τους Καθηγητές Συμβούλους του Ομίλου, επέδειξε υπευθυνότητα, αφοσίωση, ηγετικά προσόντα και οργανωτικές δεξιότητες.

Το Βραβείο Θεατρικής Τέχνης απονέμεται στον ή στην τελειόφοιτο που είχε συνεχή και συνεπή παρουσία στον Ελληνικό Θεατρικό Όμιλο με πολλές ευθύνες και ποικίλα καθήκοντα, καθώς και συμμετοχή σε καλλιτεχνικά και εορταστικά προγράμματα.

Το Βραβείο Χορωδίας “Μίνου Δούνια” θεσπίστηκε στη μνήμη του Μίνου Δούνια, ο οποίος υπήρξε λαμπρός μουσικολόγος και δάσκαλος Μουσικής στο Κολλέγιο από το 1935 έως το 1962. Απονέμεται στον ή στην τελειόφοιτο που είχε συνεχή και συνεπή παρουσία στη Χορωδία του Κολλεγίου και συνεισέφερε καθοριστικά στο έργο της.

To Βραβείο Ορχήστρας απονέμεται στον ή στην τελειόφοιτο που είχε συνεχή και συνεπή παρουσία στην Ορχήστρα του Κολλεγίου και συνεισέφερε καθοριστικά στο έργο της.

Το Βραβείο Καλλιτεχνικών απονέμεται στον ή στην τελειόφοιτο που εργάστηκε και διακρίθηκε στις ομάδες Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων του Σχολείου.

Το Βραβείο Αθλητικών απονέμεται στον ή στην τελειόφοιτο που διακρίνεται για το ήθος του/της, την ευγενή άμιλλα και το αθλητικό πνεύμα, είχε ενεργό συμμετοχή και καλή επίδοση στις αθλητικές δραστηριότητες του Κολλεγίου καθώς και στις ομάδες που εκπροσωπούν το Σχολείο σε διάφορες εξωσχολικές αθλητικές διοργανώσεις.

Ο Καθηγητικός Σύλλογος, τέλος, απονέμει Τιμητικές Διακρίσεις στους τελειόφοιτους που συμμετείχαν σε Πανελλήνιους Ακαδημαϊκούς ή Αθλητικούς Διαγωνισμούς και Πρωταθλήματα και με τη βράβευσή τους τίμησαν το Σχολείο μας, που συμμετείχαν ενεργά στη Μαθητική Κοινότητα, προσέφεραν στα κοινά και συνεργάστηκαν με τους υπευθύνους του Σχολείου, καθώς και στους τελειόφοιτους που συμμετείχαν και διακρίθηκαν μέσα από τους σχολικούς ομίλους ή συνέβαλαν σε δραστηριότητες και προγράμματα εντός και εκτός Κολλεγίου (π.χ. Σχολική εφημερίδα, Βουλή των Εφήβων, Harvard Model Congress Europe, Model United Nations, European Youth Parliament, Junior Achievement, Ambassadors κ.ά.).