Εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN, αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο αξιόλογο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο. Εγκατεστημένο στα Γαλλοελβετικά σύνορα, κοντά στην Γενεύη, ιδρύθηκε το 1954 συγκεντρώνοντας ειδικούς από 12 ιδρυτικά μέλη κράτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα). Το CERN αποτελεί μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές προσπάθειες για την πραγματοποίηση ενός κοινού οράματος.Η έρευνα που γίνεται στο CERN χαρακτηρίζεται ως Έρευνα Μεγάλων Στόχων (Big Science), αυτή, δηλαδή, για τη διεξαγωγή της οποίας απαιτείται η συμβολή πολλών κρατών.

Το βασικό αντικείμενο της έρευνας του CERN είναι η θεμελιακή φυσική, η οποία μελετά τα συστατικά και τις λειτουργίες του σύμπαντος. Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα και πλέον πολύπλοκα επιστημονικά όργανα για τη μελέτη των βασικών συστατικών της ύλης, τα στοιχειώδη σωματίδια και τις συγκρούσεις μεταξύ τους, οι φυσικοί αποκαλύπτουν τους νόμους της φύσεως.

Οι μαθητές του αντίστοιχου ομίλου Φυσικών Επιστημών επισκέπτονται το CERN, μαθαίνουν το σκοπό που υπηρετεί, συνομιλούν με επιστήμονες (πολλοί εκ των οποίων είναι Έλληνες), γνωρίζουν τις βασικές λειτουργίες του επιταχυντή και την πορεία των σωματιδίων μέσα σε αυτόν και βέβαια αναζητούν απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα, όπως: τι είναι το σωματίδιο Higgs, τι είναι η υπερσυμμετρία και τι συμβαίνει με την υπεραγωγιμότητα των υλικών.

Το ταξίδι στην Ελβετία αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τους μαθητές μας και οι αναμνήσεις από την επίσκεψη ανεκτίμητες!