Εκπαιδευτικές ανταλλαγές

Οι εκπαιδευτικές, διαπολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ μαθητών του Pierce και συνομηλίκων τους από το εξωτερικό αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του Σχολείου και συνεισφέρουν στην εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών μας. Τα παιδιά μας ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, φιλοξενούνται σε οικογένειες μαθητών του σχολείου που προσκαλεί, γνωρίζουν νέα μέρη και ζουν για λίγες μέρες σε διαφορετικούς ρυθμούς και συνθήκες. Στη συνέχεια, φιλοξενούν οι ίδιοι, στα σπίτια τους, παιδιά από σχολεία του εξωτερικού, τους γνωρίζουν την Ελλάδα, δίνουν αληθινό νόημα στη φιλία και, όλοι μαζί οι συμμετέχοντες, βιώνουν μια ψυχαγωγική και απολαυστική εμπειρία.

Επίσκεψη από το Σκανδιναβικό Σχολείο: Copenhagen Open High School, Denmark.
Αντιπροσωπεία μαθητών από το Copenhagen Open High School της Δανίας, επισκέφθηκε το Pierce IB DP, στις 28 Μαρτίου 2019, γνώρισε μαθητές μας και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Τους 15 μαθητές (ηλικίας 17 έως 19 ετών) και τους 2 καθηγητές – συνοδούς υποδέχθηκαν οι μαθητές του πενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου του IB1, με ομάδα μαθητών του μαθήματος Modern Greek, οι οποίοι ήταν και οι οικοδεσπότες. Σε αίθουσα της πτέρυγας IB DP, όλοι μαζί παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε ένα μάθημα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στην Αγγλική γλώσσα, από τις Καθηγήτριες Ε. Κάντζια και Μ. Λαδά. Τα παιδιά συνομίλησαν, φωτογραφήθηκαν, αντήλλαξαν εμπειρίες και λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης και περπάτησαν μαζί στους χώρους του Σχολείου (τάξεις, εργαστήρια, γήπεδα).

Αντιπροσωπείες μαθητών από το St. Catherines School, από τη Virginia των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και το Koege School της Δανίας επισκέφθηκαν το Pierce, στις 2 και στις 7 Μαρτίου 2017, αντίστοιχα, γνώρισαν μαθητές μας και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Τους 18 μαθητές από τις ΗΠΑ και τους 25 από τη Δανία (ηλικίας 17 και 18 ετών) και τους συνοδούς καθηγητές τους υποδέχθηκαν οι μαθητές των τμημάτων Γ6 Γυμνασίου, Α6  και ΓΟ3 Λυκείου, οι οποίοι ήταν και οι οικοδεσπότες. Στο Αμφιθέατρο του Pierce, οι μαθητές από τις ΗΠΑ παρακολούθησαν ένα μάθημα Μαθηματικών, στην Αγγλική γλώσσα, που συμπεριλαμβάνεται στην ύλη και των δύο χωρών, για την τελευταία τάξη του Λυκείου ενώ οι μαθητές από τη Δανία ένα μάθημα Βιολογίας, στην Αγγλική γλώσσα που, επίσης, συμπεριλαμβάνεται στην ύλη και των δύο χωρών, για την τελευταία τάξη του Λυκείου (12th Grade).

Στις 9 Μαρτίου 2016, αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του Slagelse Gymnasium της Δανίας, επισκέφθηκε το Campus του Κολλεγίου, γνώρισε μαθητές μας και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Τους 27 μαθητές (ηλικίας 17 έως 18 ετών) και τους 2 συνοδούς καθηγητές τους, υποδέχθηκαν οι μαθητές του τμήματος Β4 Λυκείου, μαζί με τον καθηγητή σύμβουλό τους κ. Μιχαηλίδη και την καθηγήτρια κ. Μαυρίκου, οι οποίοι ήταν και οι οικοδεσπότες. Τα παιδιά συνομίλησαν, φωτογραφήθηκαν, αντήλλαξαν εμπειρίες και λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, περπάτησαν μαζί στους χώρους του Κολλεγίου (τάξεις, εργαστήρια, γήπεδα) και έπαιξαν λίγο ποδόσφαιρο, όλοι μαζί.

Στις 10 Μαρτίου 2016, αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του Lawrenceville School των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επισκέφθηκε το Campus του Κολλεγίου, γνώρισε μαθητές μας και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Τους 13 μαθητές (ηλικίας 17 έως 18 ετών) και τους 3 συνοδούς καθηγητές, υποδέχθηκαν οι μαθητές του τμήματος Β5 Λυκείου, μαζί με τον καθηγητή σύμβουλό τους κ. Σταματέρη, οι οποίοι ήταν και οι οικοδεσπότες. Αρχικά όλοι μαζί παρακολούθησαν στο Αμφιθέατρο του Κολλεγίου ένα μάθημα Ευκλείδειας Γεωμετρίας (μετά από δικό τους αίτημα),  από την καθηγήτρια Μαθηματικών κ. Κάντα, με τίτλο: «Generalization of the Pythagorean Theorem». Η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών αλλά και των καθηγητών ανέδειξε την ομορφιά και την παγκόσμια γλώσσα των Μαθηματικών, χάρισε σε όλους καινούργιες εμπειρίες και άνοιξε πεδία προβληματισμού και συνεργασίας. Στη συνέχεια, τα παιδιά συνομίλησαν, φωτογραφήθηκαν, αντήλλαξαν εμπειρίες και λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης και περπάτησαν μαζί στους χώρους του Κολλεγίου (τάξεις, εργαστήρια, γήπεδα).

Παρόμοιες ανταλλαγές, τα τελευταία χρόνια, υλοποιήθηκαν με το Espergaerde Gymnasium της Δανίας, με θέμα την υιοθέτηση ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών. Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να δείτε περισσότερα γι αυτή την επίσκεψη: Espergaerde Gymnasium 2012Espergaerde Gymnasium 2013Espergaerde Gymnasium 2014 καθώς και το δικό μας ταξίδι στη Δανία.

Μια ομάδα μαθητών και καθηγητών από την Academy of Visual Arts of Bergen County, της Νέας Υόρκης επισκέφθηκε το Pierce και, με τη συμμετοχή μαθητών του Σχολείου μας, «ζωντάνεψε» στη σκηνή του Θεάτρου στιγμές από την ιστορία της Ακρόπολης και των γλυπτών της, καθώς και την πομπή των Παναθηναίων, προσφέροντας ένα υπέροχο μάθημα αισθητικής και φιλοσοφίας της Τέχνης της αρχαίας Ελλάδας. Περισσότερα για αυτή την επίσκεψη μπορείτε να δείτε σε αυτόν το σύνδεσμο.

Αντιπροσωπεία μαθητών από το Bogaerts International School του Βελγίου επισκέφθηκε το PIERCE, στις 19 Νοεμβρίου, γνώρισε μαθητές μας και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Τους 41 μαθητές (ηλικίας 11 έως 16 ετών) και τους 3 καθηγητές – συνοδούς υποδέχθηκαν οι μαθητές του Α2 Λυκείου, μαζί με τον καθηγητή – σύμβουλο του τμήματος, οι οποίοι ήταν και οι οικοδεσπότες. Τα παιδιά συνομίλησαν, φωτογραφήθηκαν, αντήλλαξαν εμπειρίες και λογαρισμούς κοινωνικής δικτύωσης, έφαγαν και περπάτησαν μαζί στους χώρους του Σχολείου (τάξεις, εργαστήρια, γήπεδα).

Τέλος, έδωσαν υποσχέσεις για αντίστοιχη εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του Pierce στο Βέλγιο.

Σε μια ακόμη διαπολιτισμική επαφή των μαθητών μας με εφήβους από όλο τον κόσμο, μαθητές και μαθήτριες από ένα τμήμα Αγγλικών της Γ΄ Γυμνασίου του Pierce, στο πλαίσιο του μαθήματός τους, επικοινώνησαν μέσω Skype, με τους συμμαθητές τους από το σχολείο Bergen County Academies της πόλης Hackensack, στο New Jersey των ΗΠΑ. Περισσότερα γι αυτή τη δράση μπορείτε να δείτε σε αυτόν το σύνδεσμο.