Τμήμα Μαθηματικών, Πληροφορικής και Οικονομικών

Το Τμήμα Μαθηματικών, Πληροφορικής και Οικονομικών του Κολλεγίου:

 • Συνεδριάζει σε τακτική (εβδομαδιαία) βάση.
 • Παρακολουθεί την πορεία της διδακτέας ύλης, όπως αυτή καθορίζεται από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του ΥΠΠΕΘ.
 • Έχει οργανωμένη τράπεζα ασκήσεων και διαγωνισμάτων, η οποία διαρκώς ενημερώνεται.
 • Συνεργάζεται με τα άλλα Ακαδημαϊκά Τμήματα του Κολλεγίου και με όλους τους Εκπαιδευτικούς φορείς.
 • Παρέχει οργανωμένα φυλλάδια ασκήσεων και θεωρίας με σκοπό την εμπέδωση της ύλης, την επιπλέον εξάσκηση και τη δημιουργία κινήτρου για μάθηση.
 • Αξιοποιεί τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και το Internet, με το ανάλογο λογισμικό και οπτικοακουστικό υλικό, μέσω:
  • των εργαστηρίων Η/Υ
  • της ψηφιακής πλατφόρμας BlackBoard και
  • των Smart Classrooms που διαθέτει το σχολείο μας.
 • Διοργανώνει ομιλίες στο Θέατρο, όπου παρουσιάζονται στα παιδιά η Ιστορική διαδρομή των Μαθηματικών, βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς και θέματα που αφορούν στη σχέση των Μαθηματικών με άλλες επιστήμες.
 • Είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των Ομίλων Μαθηματικών στους οποίους, μεταξύ άλλων, οι μαθητές:
  • ενημερώνονται για τα σύγχρονα πεδία έρευνας της επιστήμης
  • ενημερώνονται για τη διεξαγωγή και την πιθανή συμμετοχή τους σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς
  • γνωρίζουν εκπαιδευτικά λογισμικά Μαθηματικών
  • επιπλέον, λαμβάνουν φύλλα ορολογίας των Μαθηματικών στην Αγγλική Γλώσσα, ώστε να αποκτήσουν ευχέρεια με την ανάγνωση και χρήση της ξένης βιβλιογραφίας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη μετέπειτα επιστημονική και ακαδημαϊκή τους κατάρτιση
  • Είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των Απογευματινών Ομίλων Μαθηματικών, των οποίων αποκλειστικό μέλημα είναι η οργανωμένη προετοιμασία των μαθητών για τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Οι καθηγητές Οικονομικών Επιστημών υποστηρίζουν καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις, όπως προγράμματα Νεανικής Επιχειρηματικότητας, διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, διαγωνισμούς στο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας, επισκέψεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού κλπ.

Για τη διεξαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής, οι μαθητές του τμήματος χωρίζονται σε 2 ομάδες (12-15 άτομα η καθεμία). Το μάθημα είναι εργαστηριακό και η κάθε ομάδα βρίσκεται σε ξεχωριστό εργαστήριο Πληροφορικής, εξοπολισμένο με τα απαραίτητα εποπτικά μέσα (ηλεκτρονικές παρουσιάσεις μέσω βιντεοπροβολέα, χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης μαθημάτων Blackboard).
Για τους σκοπούς του μαθήματος καλύπτεται η προβλεπόμενη ύλη του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών και, παράλληλα, πραγματοποιούνται από τους μαθητές ομαδικές συνθετικές εργασίες οι οποίες αναπτύσσουν τη δημιουργική σκέψη και την ομαδική δουλειά, επιτρέποντας την εμβάθυνση στο γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία.
Στο ίδιο πλαίσιο ενθαρρύνεται και η συμμετοχή σε πανελλήνιους, ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Επικεφαλής Ακαδημαϊκού τμήματος: Δημήτριος Μισυρλής
Βοηθός Επικεφαλής: Χρήστος Διαμάντης

Καθηγητές Μαθηματικών:

 1. Βασιλική Αμπλιανίτη
 2. Εμμανουήλ Βροντάκης
 3. Δημήτριος Γεωργαντίδης
 4. Κωνσταντίνος Γκαρμπολάς
 5. Εμμανουέλα Δημητρουλάκη
 6. Χρήστος Διαμάντης
 7. Σπυρίδων Δουκάκης
 8. Ιωάννης Ζαχαρίας
 9. Φώτιος Κανελλόπουλος
 10. Σπυριδούλα Κάντα
 11. Ιωάννης Κλαδάς
 12. Βασίλειος Μελάς
 13. Δημήτριος Μισυρλής
 14. Γεωργία Μιχαλοπούλου
 15. Όλγα Παλαντά
 16. Γεώργιος Πινότσης
 17. Δημήτριος Πρωτοπαπάς

Καθηγητές Οικονομικών Επιστημών:

 1. Ηλίας Μηνάς
 2. Γεώργιος Παπαχρήστου
 3. Γεώργιος Τζήρος

Καθηγητές Πληροφορικής:

 1. Σπυρίδων Δουκάκης
 2. Στυλιανός Κατσούλης
 3. Φώτιος Κατσοχρήστος
 4. Ιωάννα Πυλιώτη
 5. Ιωάννης Σκλήρης
 6. Αθηνά Σταυράκη
 7. Αλεξάνδρα Ψαλτίδου

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

2015 – 2016: Έντεκα μαθητές του Pierce διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό Μαθηματικών Καγκουρό 2016.  Η Ιωάννα Γεωργοπούλου,  ο Αντώνης Παναγάκος,  ο Πέτρος Παπαδόπουλος,  η Ελεάννα Σκαφιδά και η Μαριλένα Χατζηκώστα από την Α Γυμνασίου, η Μάρω Θεοφάνη, ο Χρήστος Οικονόμου,  η Ευαγγελία Ριζοπούλου και ο Παναγιώτης Ψαλτήρας από τη Β Γυμνασίου και, τέλος,  ο Εμμανουήλ Παπανικόλας και ο Παναγιώτης Περπερίδης από τη Γ Γυμνασίου πέτυχαν στο Διαγωνισμό.

Ο μαθητής της Β΄ Λυκείου του Pierce, Άγγελος Αγγελόπουλος κατέκτησε τη 2η θέση στη Β΄ φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής. Άλλοι δύο μαθητές μας κατέλαβαν υψηλές θέσεις στον ιδιαίτερα απαιτητικό διαγωνισμό, ο Χρήστος Γκλέζος (17η θέση) και ο Γιάννης Χατζηβέρογλου (31η), στους 59 επιτυχόντες.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Μαθηματικής Διερεύνησης με το λογισμικό GeoGebraστα Tablets (Mathematics with GeoGebra on Tablets, MathGeTa) συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου που διοργανώνει το παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «8η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα«.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι μαθητές μας παρουσίασαν σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, την εργασία τους με τίτλο: «Μαθηματικά και Tessellations«. Οι μαθητές και οι μαθήτριες στο πλαίσιο λειτουργίας του Ομίλου, έφτιαξαν στα tablets τα ψηφιακά tesselations με το λογισμικό GeoGebra, έγραψαν την εργασία τους και δημιούργησαν την παρουσίαση που πραγματοποίησαν στο συνέδριο.

Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν ομιλίες μαθητών από άλλα σχολεία, συμμετείχαν στα μαθηματικά παιχνίδια που είχαν οργανωθεί (μαθηματικό escape room, ρομποτική, επίλυση μαθηματικών γρίφων, μαθηματικό debate κ.α.). Τέλος, επισκέφθηκαν το «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις«, όπου παρακολούθησαν μία διαδραστική παρουσίαση με πειράματα και έζησαν την εμπειρία του προσομοιωτή.

Είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που μαθητές και μαθήτριες του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος συμμετέχουν μέσω του ομίλου MathGeTa στις εργασίες του μαθηματικού συνεδρίου.

2014 – 2015: Οι μαθητές του ομίλου MathGeTa κατέκτησαν την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών «Τα Μαθηματικά στα Παιχνίδια», για την εργασία τους με τίτλο «Το παιχνίδι Τάνγκραμ».

Στον όμιλο MathGeTa (Mathematics with Geogebra on Tablets) οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν και χρησιμοποίησαν το εκπαιδευτικό λογισμικό ανοικτού κώδικα GeoGebra μέσω των iPad τους, κατανόησαν μαθηματικές έννοιες, ανέπτυξαν πνεύμα ομαδοσυνεργατικότητας μεταξύ τους και, κυρίως, απέκτησαν θετική στάση απέναντι στα Μαθηματικά και διδάχθηκαν τη σωστή χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων.

Το δυναμικό λογισμικό GeoGebra δημιουργήθηκε το 2001, ενώ η έκδοση για tablets διατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2013. Ως εκ τούτου οι μαθητές του Pierce ήταν από τους πρώτους παγκοσμίως που το χρησιμοποίησαν στα tablets τους. Σε αυτό σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τη συμμετοχή των μαθητών του ομίλου στις εργασίες της 6ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας. .

Τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών διοργάνωσε το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής και η απονομή των μεταλλίων στους βραβευθέντες καθώς και η παρουσίαση των εργασιών των μαθητών θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στις 20 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης. Σε αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την εκπληκτική δουλειά και τη διάκριση!

Ο μαθητής της Γ Λυκείου Δημήτριος Διαμαντίδης πήρε το 3ο Βραβείο στο Μαθηματικό Διαγωνισμό «Αρχιμήδης 2014» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και προετοιμάζεται για μια θέση στην Ολυμπιακή Ομάδα Μαθηματικών της χώρας μας! (http://www.hms.gr/node/797).

Ο διαγωνισμός διεξήχθη το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και ο Δημήτρης είχε περάσει με επιτυχία την προηγούμενη φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Θαλής» (http://www.hms.gr/node/763).

Ο μαθητής της Α Λυκείου Άγγελος Ραγκούσης πέρασε στη 2η φάση του αντίστοιχου Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Ευκλείδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (http://www.hms.gr/node/789)

Ομάδα μαθητών του Pierce, στο πλαίσιο του απογευματινού ομίλου «GeoGebra on tablets» συμμετείχε στις εργασίες της 6ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας, η οποία διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας​) και πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τις 26 έως τις 30 Μαρτίου.

Στο συνέδριο οι μαθητές του Pierce, παρουσία μαθητών και καθηγητών άλλων σχολείων, παρουσίασαν τη δουλειά που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο του ομίλου και τα οφέλη που έχουν αποκομίσει από τη συμμετοχή τους στον όμιλο. Η εργασία τους θα δημοσιευτεί στα πρακτικά του συνεδρίου. Στο συνέδριο, οι μαθητές​ παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε πλήθος δραστηριοτήτων, όπως μαθηματικά παιχνίδια και παιχνίδια λογικής, παρακολούθηση προγράμματος από το Μουσείο Ηρακλειδών, ξενάγηση σε έκθεση με μαθηματικά γραμματόσημα, δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής, ομιλία με θέμα τους σπουδαίους Έλληνες Μαθηματικούς κ.α.

Τέλος, οι μαθητές του Pierce παρακολούθησαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας Κοζάνης, συνοδεία του συνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη και επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Μπορείτε να διαβάσετε την εργασία των μαθητών που έγινε δεκτή – μετά από κρίση – στο συνέδριο και να δείτε την παρουσίασή τους στην 6η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα