Τμήμα Φυσικών Επιστημών

Το τμήμα Φυσικών Επιστημών του Pierce διαθέτει έμπειρους καθηγητές, που με βαθιά γνώση του αντικειμένου τους και συνεχή επιμόρφωση στοχεύουν όχι μόνο στην ανάπτυξη του γνωστικού τομέα των μαθητών, αλλά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και διαμόρφωση υπεύθυνης στάσης σε κρίσιμα καθημερινά ζητήματα.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε ποικιλία μεθόδων, όπως  πειράματα επίδειξης από τους διδάσκοντες καθηγητές, εργαστηριακές ασκήσεις από τους ίδιους τους μαθητές, εξειδικευμένο λογισμικό αλλά και προσομοιώσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διαθέτουν τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Όπου κρίνεται απαραίτητο παρέχονται εγχειρίδια  που περιλαμβάνουν γραπτές σημειώσεις θεωρίας, μεθοδολογία, λυμένες και άλυτες ασκήσεις, πρωτότυπα προβλήματα ή προβλήματα Πανελλαδικών εξετάσεων για την Γ’ Λυκείου. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Blackboard οι μαθητές μας μπορούν να βρουν εκτός από τα εγχειρίδια αυτά, προσομοιώσεις πειραμάτων, σχετικά videos και προτάσεις για ιστοσελίδες που σχετίζονται με το κάθε αντικείμενο που μελετούν.

Κάθε χρόνο ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των μαθητών σε διαγωνισμούς που διοργανώνουν διάφοροι εκπαιδευτικοί φορείς. Η εμπειρία που αποκομίζουν αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για την υπόλοιπη ζωή τους.

Με μεγάλη μας χαρά επίσης βλέπουμε την προθυμία των μαθητών να στελεχώσουν τους ομίλους Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας μέσα από τους οποίους απασχολούνται δημιουργικά και καλλιεργούν κλίσεις και δεξιότητες.

Το Pierce στη «Βραδιά του Ερευνητή 2018»

Διάκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αεροδιαστημικής Δόκιμοι Ερευνητές στο «Δημόκριτο» Παρουσίαση πειραμάτων Χημείας
14 μαθητές στις πρώτες θέσεις των Διαγωνισμών Φυσικής Πρόκριση στο Διαγωνισμό για την Ολυμπιάδα Φυσικής Πρόκριση στο Διαγωνισμό για την Ολυμπιάδα Βιολογίας
Επίσκεψη στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου) Πειράματα επίδειξης στο εργαστήριο του Pierce

Επικεφαλής Ακαδημαϊκού τμήματος: Θεοδόσιος Δρακόπουλος
Βοηθός Επικεφαλής: Γεώργιος Ευθυμίου

Καθηγητές

 1. Κωνσταντίνος Αμπατζής
 2. Γεώργιος Βακερλής
 3. Μάξιμος Βασιλείου
 4. Δάφνη Βλαχαντώνη
 5. Θεοδόσιος Δρακόπουλος
 6. Γεώργιος Ευθυμίου
 7. Μαργαρίτα Ζόγκα
 8. Ελένη Κτιστάκη
 9. Στυλιανή Κοσμά
 10. Χρήστος Κουρτεσάκης
 11. Αντώνιος Μιχαηλίδης
 12. Στέφανος Μπούσιος
 13. Ελένη Ντόμαρη
 14. Ελευθερία Πεταλίδου
 15. Κλεομένης Πετρόχειλος
 16. Καλλιόπη Σαλπέα
 17. Δημήτριος Σούλας
 18. Παναγιώτα Σπυροπούλου
 19. Βασίλειος Σταματάκης
 20. Ευάγγελος Σταματέρης
 21. Αγγελής Τριανταφύλλου
 22. Λάμπρος Τσιουρής
 23. Κωνσταντίνος Χανιώτης

3η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας

Κορυφαία διάκριση για τον μαθητή της Γ Λυκείου του Pierce, Ισαάκ – Ζακίνο Ταραμπουλούς, στον 12ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας. Ο Ζακίνος βαθμολογήθηκε με 94/100 και κατέκτησε την 3η θέση στην Α΄ φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, ανάμεσα σε 900 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα!

Ο Διαγωνισμός διεξήχθη υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 και το Pierce ήταν ένα από τα εξεταστικά κέντρα του Διαγωνισμού. Ο Ζακίνος απέκτησε το δικαίωμα να συμμετάσχει στη Β΄ φάση του διαγωνισμού, από την οποία θα επιλεγούν 8 μαθητές από τους 30 πρώτους της Α΄ φάσης προκειμένου να συγκροτήσουν την Εθνική ομάδα της Χώρας μας, που θα λάβει μέρος στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2016.

Εκδηλώσεις για το Διεθνές Έτος Φωτός

Το τμήμα Φυσικών Επιστημών του Pierce, με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2015 ως Διεθνούς Έτους Φωτός, οργάνωσε το Δεκέμβριο, τις εξής εκδηλώσεις – δράσεις:

Οι μαθητές του Ομίλου Φωτογραφίας του Λυκείου, μελέτησαν τη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής και πειραματίστηκαν με τις λειτουργίες της.
Όλοι οι μαθητές τις Α΄ Γυμνασίου παρακολούθησαν και πραγματοποίησαν πειράματα με θέμα το Φως στα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών.
Όλοι οι μαθητές τις Α΄ Γυμνασίου παρακολούθησαν παρουσίαση με θέμα τα αντηλιακά την οποία επιμελήθηκε ομάδα  μαθητών της Α’  Λυκείου.
Οι μαθητές του Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Γ΄ Λυκείου ενημερώθηκαν για το ανθρώπινο μάτι από τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο κ. Παναγιώτη Ζαφειράκη.
Οι μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου παρακολούθησαν παρουσίαση με θέμα τη φύση του Φωτός.

 

5 Βραβεία Αριστείας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής

Οι μαθητές του Pierce Δημοσθένης Κανιάρης (ως μαθητής της περσινής Β΄ Λυκείου), Χρήστος Γκάζγκας, Ιωάννα Θεοφάνη, Μάρω – Αθηνά Θεοφάνη και Παύλος Παπανδρέου (ως μαθητές και μαθήτριες της περσινής Α΄ Γυμνασίου) πρώτευσαν και διακρίθηκαν με Βραβείο Αριστείας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής του 2015, που οργανώθηκε με την επιστημονική και εκπαιδευτική ευθύνη του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες στο διαδικτυακό τόπο: http://micro-kosmos.uoa.gr
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριές μας που βραβεύτηκαν!

Διεθνής Διαστημική Εβδομάδα

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, τα παιδιά του τμήματος γ6 Γυμνασίου, συνοδεία των κ. Βασιλείου και Σούλα, επισκέφθηκαν το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του «Space Training Course for Young Scientists and Professionals on Earth Observation», με αφορμή τη Διεθνή Διαστημική Εβδομάδα και τον εορτασμό της 10ης επετείου από την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην ESA (European Space Agency).

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν παρουσιάσεις από επιστήμονες της ESA και του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, σχετικά με τις εφαρμογές της τηλεπισκόπησης από δορυφόρους, πρακτική επίδειξη της λειτουργίας μίας υπέρυθρης κάμερας στην παρατήρηση καθώς και ένα μικρό διαγωνισμό ανάλυσης δορυφορικών εικόνων από μαθητές η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου. Από το σχολείο μας βραβεύθηκε η μαθήτρια Ευγενία Δρίτσα, του τμήματος γ6.

Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (12-16 Οκτωβρίου) οι καθηγητές Βιολογίας αφιέρωσαν μία διδακτική ώρα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του τμήματος Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Α Λυκείου παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από δύο μαθητές της Β Λυκείου, τη Μελίνα Γκιόλμα (Β2) και τον Μιχάλη Βερδελή(Β1), που είχαν επιλέξει το μάθημα την προηγούμενη σχολική χρονιά. Η Μελίνα και ο Μιχάλης παρουσίασαν στους συμμαθητές τους την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, καθώς και τα αποτελέσματα της πρωτότυπης έρευνάς τους σχετικά με τις έννοιες και τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με το θέμα. Στη συνέχεια, δέχθηκαν ερωτήσεις και ακολούθησε συζήτηση, με συντονιστή τον καθηγητή του μαθήματος κ. Δημήτριο Σούλα. Δείτε εδώ το poster που δημιούργησαν οι μαθητές.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναρτήθηκε στο Blackboard παρουσίαση για την προστασία της βιοποικιλότητας, οι μαθητές Εικαστικών και Σχεδίου δημιούργησαν ατομικά και ομαδικά έργα για το περιβάλλον και οι μαθητές του ομίλου φωτογραφίας φωτογράφησαν τη φύση στους χώρους του Σχολείου. Τα έργα ζωγραφικής και οι φωτογραφίες των μαθητών θα εκτεθούν στο Σχολείο.

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς «με άσκηση και διατροφή»

Με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα καρδιάς 2015«, οι καθηγητές Βιολογίας του Pierce, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ενημέρωσαν τους μαθητές της γ´ Γυμνασίου, σε εκδήλωση στο Θέατρο του Κολλεγίου, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της καρδιάς αλλά και τρόπους με τους οποίους προάγεται η υγεία της.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι μαθητές της γ´ Γυμνασίου συμμετείχαν σε έρευνα με θέμα την καρδιά, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Θέατρο. Την ίδια ημέρα, καθηγητές των τμημάτων Φυσικών Επιστημών και Φυσικής Αγωγής, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διαλείμματος, πραγματοποίησαν δράσεις στο Εργαστήριο Βιολογίας αλλά και σε άλλους χώρους του Pierce, οι οποίες συνέδεσαν την υγεία της καρδιάς με την άσκηση και τη σωστή διατροφή. Στις δράσεις αυτές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν μαθητές όλων των τάξεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1999, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι η ενθάρρυνση στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα εξασφαλίζει την υγεία της καρδιάς, όπως επίσης και η ευαισθητοποίηση σε όλο τον κόσμο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Μαθητές του PIERCE στη Βραδιά του Ερευνητή 2015

Οι μαθητές του τμήματος β3 του Γυμνασίου, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, επισκέφτηκαν το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ«, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών εκδηλώσεων της Βραδιάς του Ερευνητή 2015.

Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Επιστήμης και της Έρευνας και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις, σε όλη την Ευρώπη. Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν επετειακό χαρακτήρα, καθώς η δράση γιορτάζει φέτος 10 χρόνια.

Οι μαθητές μας επισκέφτηκαν τις μοναδικές στην Ελλάδα εργαστηριακές υποδομές του Δημόκριτου, τον Πυρηνικό Αντιδραστήρα, τον επιταχυντή TANDEM (που αποτελεί μικρογραφία μεγάλων υποδομών όπως το CERN), καθώς και πλήθος άλλων Εργαστηρίων με εξειδικευμένο και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος εξοπλισμό, όπου και ενημερώθηκαν για επιστημονικά θέματα που αφορούν τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία.

Τέλος, συμμετείχαν σε ειδικά διαμορφωμένες δράσεις με θέμα τα ρομπότ του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και εξοικειώθηκαν, παίζοντας, με τα επιστημονικά επιτεύγματα.

Θερινό σχολείο Αστροφυσικής για τους μαθητές του Pierce

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Pierce Φίλιππος Κακλαμάνης, Γεώργιος Φελέκος και Νίκη Στρατικοπούλου επελέγησαν απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να παρακολουθήσουν το 20ο Θερινό Σχολείο Αστροφυσικής που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το Θερινό Σχολείο πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου 2015 και είχε ως κεντρικό θέμα «Το Σύμπαν και οι τελευταίες ανακαλύψεις».

Οι μαθητές παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες από επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής και εργάστηκαν ανά ομάδες στην επεξεργασία εργαστηριακών ερευνητικών θεμάτων. Στη συνέχεια, παρατήρησαν το νυκτερινό ουρανό με τηλεσκόπιο, έκαναν ατμοσφαιρικές μετρήσεις και, τέλος, επικοινώνησαν διαδικτυακά με το National Optical Astronomy Observatory στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα Αστροφυσικής, Διαστημικής και Περιβάλλοντος και η σύνδεσή των σχολείων με την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο http://www.astro.noa.gr/gr/summer_schools/