Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας

Το Pierce έχει μακρά ιστορία στον κλάδο των φιλολογικών και γενικότερα των θεωρητικών σπουδών. Οι Φιλόλογοι του σχολείου μας, με τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων του κλάδου τους, στοχεύουν τόσο στην πνευματική καλλιέργεια όσο και στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών.

Με εφόδια τη διαρκή επιμόρφωση και τη συνεργασία με τους αρμόδιους σχολικούς συμβούλους και ειδικούς επιστήμονες, τον έγκαιρο προγραμματισμό, καθώς και την αγάπη και το πάθος για το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο τους προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.  Χρησιμοποιούν κλασικές και σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και λειτουργούν Ομίλους φιλολογικού ενδιαφέροντος για την περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών.

Το φιλολογικό τμήμα οργανώνει και παρουσιάζει, πάντα με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου, αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν τα εξής αφιερώματα: Κ.Π. Καβάφης, Ν. Καββαδίας, Ν. Γκάτσος, Ν. Καζαντζάκης. Τον Μάρτιο του 2017, οργανώθηκε και παρουσιάστηκε αφιέρωμα στη Γυναίκα στη Λογοτεχνία.

Επικεφαλής Ακαδημαϊκού τμήματος: Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Ιωάννης Παρίσης
Βοηθοί Επικεφαλής: Χαρίκλεια Λεμπέση, Αθηνά Παναγιωτοπούλου

Καθηγητές:

 1. Πηνελόπη Βαζούρα
 2. Παναγιώτης Βασιλόπουλος
 3. Κωνσταντίνος Γάκης
 4. Μαρία Γαλανοπούλου
 5. Αντιγόνη Γεωργάρα
 6. Γεωργία Γιαννακοπούλου
 7. Ιόλη – Όλγα Δέσπη
 8. Ελένη Δήμου
 9. Χαρίκλεια – Άννα Κακάτσου
 10. Εμμανουέλα Κάντζια
 11. Αγγελική Κεχαγιά
 12. Μαρία Κόρδα
 13. Χριστίνα Κορωναίου
 14. Ιωάννης Κοσμάς
 15. Κλειώ Κουτρούμπα
 16. Ιουλία Κυριάκου
 17. Μαρία Λαδά
 18. Χαρίκλεια Λεμπέση
 19. Ζωή Λιβανού
 20. Καλλιόπη Μητροτόλη
 21. Ελένη Μητσούλα
 22. Μαρία Μιχαηλίδου
 23. Ιωάννα Μοσχογιάννη
 24. Σοφία Μουρούτη
 25. Κωνσταντίνος Μπάλλος
 26. Άννα – Δέσποινα Ξένου
 27. Αθηνά Παναγιωτoπούλου
 28. Ευαγγελία Παπούλια
 29. Ιωάννης Παρίσης
 30. Αθηνά Πήττα
 31. Φλωρεντία Πίκουλα
 32. Μαρία Ελένη Πλιακοστάμου
 33. Μαρίνα Ποθητού
 34. Παναγιώτης Πολυδωρόπουλος
 35. Άννα Ρώσση
 36. Ιουλιανή Σαλιβέρου
 37. Μιχαήλ Σιάμος
 38. Γεωργία Σταματάκου
 39. Μαρία Τουρίκη
 40. Γιάννος Τσατάλης
 41. Αθηνά Χατζηγιάννη
 42. Θεοδώρα Χήρα
 43. Σωτηρία Χρηματοπούλου

Συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο στο Ζωγράφειο Λύκειο

Το Μαθητικό Συνέδριο του 2016 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη) από τις 20 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2016, ήταν αφιερωμένο στο Νομπελίστα ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη.

Το Μαθητικό Συνέδριο του 2014 διοργανώθηκε από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου 2014 στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης. Το φετινό συνέδριο ήταν αφιερωμένο στο Νομπελίστα ποιητή μας, Γιώργο Σεφέρη.

Μία ομάδα έντεκα παιδιών με τη βοήθεια των φιλολόγων του Κολλεγίου κ. Γεωργίας Γιαννακοπούλου και κ. Σοφίας Μουρούτη, αλλά και με τη συνεργασία του ειδικού επιστημονικού συμβούλου, κ. David Conolly, παρουσίασαν το έργο του Σεφέρη ως μεταφραστή και μεταφρασεολόγου. Η παρουσίαση συνοδεύτηκε και από την απόδοση σε μελοποιημένη μορφή του ποιήματος του Σεφέρη “Άρνηση”, σε αγγλικό στίχο από τις μαθήτριες, Αικατερίνη Παππά (κιθάρα), Αικατερίνη Σκλάβου (φλάουτο), Όλγα Γκατζογιάννη (πιάνο) και Λίνα Τσαρούχα (στίχοι, ερμηνεία). Για την παρουσίαση εργάστηκαν επίσης, ο Γιώργος Κουμαριανός, η Ειρήνη Δερδεμέζη – η οποία εκπροσώπησε το Κολλέγιο και στη βραδιά ανάγνωσης ποιημάτων του Σεφέρη αλλά και στη φιλολογική συζήτηση που έλαβε χώρα για τον ποιητή – η Βίβιαν Παπαλάμπρου, η Λουκία Πουργούρη, η Μαρία – Ειρήνη Παππά, η Φωτεινή Τσακίρη και η Αλίκη Χριστάκου.

Η συμμετοχή του Pierce στο συνέδριο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και παρείχε στους μαθητές μία μοναδική ευκαιρία: Να συνδυάσουν όχι μόνο την εμπειρία ενός συνεδρίου με τη μαγεία και τη μοναδική ομορφιά της Κωνσταντινούπολης, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τον εναπομείναντα Ελληνισμό της Πόλης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Αγία Σοφία, στη Μονή Παντοκράτορα και στη Μονή της Χώρας, να περιηγηθούν στο Βόσπορο και να παρακολουθήσουν τους Χαιρετισμούς στην Παναγία των Βλαχερνών, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη συμμετοχή του Pierce στο Συνέδριο.

3ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για το Λευκάδιο Χερν

Οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου Αφροδίτη Αδριανού, Θεοδώρα Γερμανάκου, Σταυριάνα Δημητρακοπούλου, Αφροδίτη Πανταλέων και Ιφιγένεια Σταθάκη κέρδισαν το 3ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Ελληνοϊρλανδό συγγραφέα Λευκάδιο Χερν, που διοργανώθηκε από το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Λευκάδας και στον οποίο συμμετείχαν σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Η εργασία των μαθητριών έγινε στο πλαίσιο του Ομίλου για τους Ιρλανδούς λογοτέχνες και οι μαθητές που συμμετείχαν στον Όμιλο ταξίδεψαν στην Ιρλανδία και τη Σκωτία.

Φέτος, συμπληρώνονται 110 χρόνια από το θάνατο του Λευκάδιου Χερν στην Ιαπωνία, τη χώρα που φιλοξένησε την ευαισθησία και τον ποιητικό λυρισμό του. Ο Λευκάδιος Χερν (1850-1904), γεννήθηκε στη Λευκάδα και, αφού περιπλανήθηκε σε Ευρώπη και Αμερική, κατέληξε στην Ιαπωνία, στη μαγική χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπου και έγινε ο εθνικός της συγγραφέας, ενώνοντας συμβολικά τους πολιτισμούς και τις αξίες Δύσης και Ανατολής, σε ένα διαπολιτισμικό χρονικό ανθρωπιάς.

Αγώνας Επιχειρηματολογίας για τους άριστους μαθητές

Την Τρίτη 1η Απριλίου 2014 οι μαθητές του “Ομίλου Επιχειρηματολογίας και Ρητορικής” του Ρierce έδωσαν “αγώνα” με το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα τους ήταν “Οι άριστοι μαθητές πρέπει να φοιτούν σε σχολεία αριστείας”, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ενθουσίασε τους μαθητές και τους καθηγητές που την παρακολούθησαν.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές του Κολλεγίου, οι οποίοι υποσχέθηκαν στους μαθητές του Πειραματικού να ανταποδώσουν τη φιλοξενία.

Στον Όμιλο Επιχειρηματολογίας και Ρητορικής, οι μαθητές μαθαίνουν πώς να ασκούν την επιχειρηματολογία και την αντίκρουση επιχειρημάτων και να αναπτύσσουν την εκφραστική τους ικανότητα.