ΔΕΙΤΕ

Εκπαιδευτική ανταλλαγή με μαθητές από το Bergamo της Ιταλίας (μέρος 2ο)

October 30, 2017

Όταν φύγαμε από το μαγευτικό Bergamo, τον Απρίλιο, όλοι μας, Έλληνες και Ιταλοί, ανυπομονούσαμε να έρθει ο Οκτώβριος, ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής, αυτή τη φορά στην Ελλάδα.  Οι έξι μήνες πέρασαν πολύ γρήγορα και ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε για την εβδομάδα της φιλοξενίας, από 21 έως 29 Οκτωβρίου. Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, συγκεντρωθήκαμε στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούμε τους φίλους μας, από το σχολείο Liceo Scientifico Statale “Lorenzo Mascheroni”.

Bergamo

Χωριστήκαμε ανά οικογένειες, πήγαμε στα σπίτια μας για ξεκούραση και το βράδυ κάναμε την πρώτη βόλτα, στην πλατεία Συντάγματος, για μια πρώτη ξενάγηση στο κέντρο κι ένα παραδοσιακό σουβλάκι. Η βραδιά έκλεισε με υπέροχη θέα, τη φωτισμένη Ακρόπολη.

Bergamo

Τη Δευτέρα και την Τετάρτη, οργανώσαμε προγράμματα στο σχολείο: ξενάγηση, μαθήματα ελληνικής, αγγλικής και ιταλικής γλώσσας, παίξαμε μουσική, διοργανώσαμε αθλητικούς αγώνες και χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς, λάβαμε μέρος σε καλλιτεχνικές δημιουργίες και μαγειρέματα, ενώ ανεβάσαμε - μαζί με τους Ιταλούς φίλους μας - μια παράσταση της Αντιγόνης στο Θέατρο, στα νέα ελληνικά, τα αρχαία και τα ιταλικά!

Bergamo

Επισκεφθήκαμε την Επίδαυρο με το μαγευτικό αρχαίο θέατρο και ξεναγηθήκαμε στο Ναύπλιο, περπατήσαμε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και είδαμε τα συναρπαστικά εκθέματα του Μουσείου. Επισκεφθήκαμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Σούνιο, όπου είδαμε το ναό του Ποσειδώνα και απαγγείλαμε τους στίχους του "Επί Ασπαλάθων" του Γ. Σεφέρη, ακριβώς στον τόπο για τον οποίο γράφτηκε!

Bergamo

Κάναμε ωραίες βόλτες, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, την Κηφισιά, τη Γλυφάδα, μέχρι και την Αίγινα και έφτασε, τελικά, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου το πρωί, η στιγμή που κανείς δεν ήθελε να έρθει.

Bergamo

Ο αποχαιρετισμός στο αεροδρόμιο έγινε μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης, ανανεώσαμε όμως το ραντεβού μας και υποσχεθήκαμε να μη χαθούμε.

Λευτέρης Καρτάκης και Αυγή Κατρούγκαλου (Β3)

Απόφοιτος του Pierce στην επόμενη Dream team της Ελλάδος (εφημ. Καθημερινή)

October 24, 2017

Η Μαριλήδα Τσιπλάκου, απόφοιτος του Pierce 2017, 1η επιτυχούσα στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, μίλησε στην "Καθημερινή της Κυριακής" (22 Οκτωβρίου 2017), για την επιτυχία της, σε άρθρο με τίτλο "Η επόμενη dream team της Ελλάδας" (το άρθρο εδώ).

Marilida

Εισήχθη πρώτη (18.823 μόρια) στο ονομαζόμενο "τμήμα των υπουργών", καθώς το Οικονομικό είχε και έχει διδάσκοντες ουκ ολίγους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη στα οικονομικά χαρτοφυλάκια. Η Μαριλήδα, απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, άλλωστε, δεν αποκλείει την ενασχόλησή της με την πολιτική στο μέλλον. Τώρα, απλώς προσπέρασε τους φοιτητές των κομματικών παρατάξεων που είδε την ημέρα των εγγραφών στη σχολή.

Τσιπλάκου

"Προς το παρόν, είμαι χαρούμενη που τα κατάφερα στις Πανελλαδικές, σκέφτομαι αργότερα για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Η πρωτιά στη σχολή είναι θέμα τύχης. Ωστόσο, η προσπάθεια πάντα ανταμείβεται", παρατηρεί και προσθέτει "Απαιτείται δυναμισμός από όλους για ένα καλύτερο αύριο".

Εορτή της Σημαίας και παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

October 29, 2017

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Pierce η Εορτή της Σημαίας, όπου παραδόθηκε η σημαία στους σημαιοφόρους της φετινής χρονιάς και απονεμήθηκαν τα Αριστεία και τα Βραβεία Προόδου του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και τιμητικές διακρίσεις σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. 

Εορτή της Σημαίας

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Pierce - Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος συμμετείχαν στη μαθητική παρέλαση, για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Παρέλαση

Τα δύο αγήματα, Γυμνασίου και Λυκείου, παρέλασαν με υπερηφάνεια, πίσω από τους δύο σημαιοφόρους, τους παραστάτες και τις σημαίες με το έμβλημα του Κολλεγίου, ενώ το ρυθμό έδινε η μπάντα του Σχολείου.

Παρέλαση

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Pierce, δίνοντας ένα δυναμικό και υπερήφανο παρόν, παρουσίασαν άψογους σχηματισμούς και επιβεβαίωσαν την πίστη και τον σεβασμό στα εθνικά ιδεώδη.

Παρέλαση

4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

October 3, 2017

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΙΒ συμμετείχαν σε αθλητικές εκδηλώσεις και δράσεις, που προετοίμασε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής, στο πλαίσιο του εορτασμού της 4ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού. Ο φετινός θεματικός άξονας ήταν: "Αθλούμαι, Χαρά-ΖΩ το Μέλλον".

Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκαν αθλητικοί αγώνες και δράσεις (παιχνίδια ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, πρόγραμμα pilates, παραδοσιακών χορών και περπάτημα στο βουνό) και ομιλίες από αθλητές του στίβου και του ποδοσφαίρου, όπως ο ποδοσφαιριστής και μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου του 2004, κ. Παναγιώτης Φύσσας, ο αθλητής του στίβου και Πανελληνιονίκης στο δρόμο μετ' εμποδίων, κ. Περικλής Ιακωβάκης και η αθλήτρια και αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Γυναικείας Καλαθοσφαίρισης κα. Εβίνα Μάλτση.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις εμπειρίες τους από τον αθλητισμό, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, έδωσαν μαθήματα ζωής στους μαθητές μας και απάντησαν σε πολλά ερωτήματα.

Διακρίσεις μαθητών του Pierce στο DSAMUN

October 23, 2017

Ο Δημήτρης Μπέης (ΙΒ1) κρίθηκε από τα μέλη των Επιτροπών και τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων σχολείων ως ο καλύτερα προετοιμασμένος, ο πλέον δραστήριος delegate και ο καλύτερος ομιλητής στο Security Council, στο πλαίσιο του DSAMUN (Μοντέλο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών Γερμανικής Σχολής Αθηνών), που διεξήχθη το τριήμερο 20 - 22 Οκτωβρίου 2017, στη Γερμανική Σχολή Αθηνών.

Επίσης, η Καλλιρόη (Ρόη) Μαλτά, της Α Λυκείου, μέλος της Social, Humanitarian & Cultural Committee (Επιτροπή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων) παρουσίασε την εργασία της (Resolution) ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης!

Harvard Prize Book and Breakfast in Boston

October 5, 2017

Την Κυριακή 2 Ιουλίου, στην Αποφοίτηση του 2017, είχα την τιμή να μου απονεμηθεί το βραβείο Harvard Prize Book από την S. Sue Horner, απόφοιτο του Harvard και εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Ως μέρος του βραβείου, μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω στη Βοστώνη και να παρευρεθώ στο Harvard Prize Book Breakfast, μια τιμητική εκδήλωση για τους βραβευμένους μαθητές από κάθε πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και από όλο τον κόσμο. 

Harvard Prize BookHarvard Prize Book

Το Harvard Prize Book Breakfast διοργανώθηκε στις 4 Οκτωβρίου στο Harvard Club της Βοστώνης και ήταν μια μοναδική εκδήλωση, με προσφωνήσεις τόσο από αποφοίτους του πανεπιστημίου, όσο και από διαπρεπείς εκπαιδευτικούς. Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω το σχολείο, μαζί με τον Πρόεδρο Dr. David G. Horner και την σύζυγό του S. Sue Horner. 

Ένα ξεχωριστό κομμάτι του ταξιδιού μου στη Βοστώνη ήταν η διαμονή μου στο Πανεπιστήμιο Harvard. Φιλοξενούμενη από μια πρωτοετή μαθήτρια μηχανικής, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μαθήματα Βιοτεχνολογίας και Μαθηματικών από διακεκριμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου, να συμμετάσχω σε εργαστήρια Βιολογίας, να επισκεφτώ το ιστορικό Annenberg Hall και να παρευρεθώ σε εκδηλώσεις της μαθητικής κοινότητας του Harvard. Ήταν πραγματικά μια ιδιαίτερη εμπειρία που μου πρόσφερε μια "γεύση" της μεγάλης ιστορίας και της ιδιαίτερης ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου. 

Harvard Prize Book

Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων γι' αυτήν την εμπειρία και θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τη σύζυγό, καθώς και το σχολείο μου για τη διαρκή υποστήριξη. Το Pierce, σε όλη τη διάρκεια της φοίτησής μου, μου έχει προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες να αναπτύξω τις ακαδημαϊκές μου ικανότητές και να ανακαλύψω τα ξεχωριστά μου ενδιαφέροντα. Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα και ευχαριστώ θερμά το Pierce που μου προσέφερε αυτήν τη δυνατότητα. 

Σοφία Χαβελέ - Δασταμάνη

Βράβευση 32 χαρισματικών παιδιών του Pierce από το "CTY Greece"!

October 19, 2017

Tο Σάββατο 7 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του "CTY Greece" (Κέντρο για Χαρισματικά - Ταλαντούχα παιδιά), στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν με το "CTY Greece Talent Search Award"  32 μαθητές και μαθήτριες του Pierce (από τους 38 που έλαβαν μέρος, συνολικά) για την υψηλή τους επίδοση στα τεστ αξιολόγησης της ακαδημαϊκής χρονιάς 2016-17. 

Ο διαγωνισμός, που γίνεται για την ανάδειξη των χαρισματικών παιδιών, τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου και δημιουργήθηκε μέσα από τη σύμπραξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Anatolia της Θεσσαλονίκης με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Το CTY Greece προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, με περιέργεια και δίψα για μάθηση, να καλλιεργήσουν τις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες μέσω εξωσχολικών καινοτόμων προγραμμάτων (Διαδικτυακά, Σαββατοκύριακου και Θερινά) που υποστηρίζονται από σημαντικό αριθμό υποτροφιών. 

Οι 32 βραβευθέντες μαθητές μας είναι: Χριστιάννα Αλτάνη, Αλκμήνη Αραβαντινού, Αναστασία Μπάρλα, Δήμητρα Μπάρλα, Αθηνά - Μαρία Δημητρακοπούλου, Ελευθερία Γάτσιου, Χρήστος Γκάζγκας, Σωτήριος Κάκος, Λυδία Καλαϊτζιδάκη, Ειρήνη Κοντοβουνήσιου, Ευθυμία Λειβαδίτη, Δανάη Λεβή, Βασιλική - Μαρία Λουκάκη, Εμμανουήλ Μόσχος, Ανδρέας Μουρλάς, Δημήτριος Παλάσκας, Αντώνιος Παναγάκος, Λουκία Παπαευθυμίου, Γεώργιος Πλουμής, Έλλη Ριζούλη, Αναστασία Ρόκομα, Ελευθερία Σαφαρίκα, Ιωάννα Σαπουνάκη, Στέλλα Σαπουνάκη, Χριστίνα Σέρβου, Δανάη Σιδηροφάγη, Κωνσταντίνος Σπαρτάλης, Αθανάσιος - Νικόλαος Στάμου, Κλέα Τρυφώνη, Αθηνά Βάλτα, Νικόλαος Βιτωράκης και Μαρία Βλάχου. Στο θερινό πρόγραμμα του CTY έλαβαν μέρος οι 9 από τους διακριθέντες. 

Το Pierce, σε συνεργασία με το Κολλέγιο Anatolia, θα αποτελέσει και φέτος (για 2η χρονιά) εξεταστικό κέντρο για τον διαγωνισμό του Κέντρου CTY Greece, με στόχο τη συμμετοχή μαθητών μας σε εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου. Το Pierce θα προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές του να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους σε ένα οικείο και γνώριμο περιβάλλον και τους προτρέπει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό CTY Greece, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και επενδύοντας σε αυτές.

Λεπτομέρειες για τα προγράμματα, τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού και τους όρους συμμετοχής εδώ.

Ενημέρωση Γονέων και Κηδεμόνων από τους Διδάσκοντες (σε νέο χώρο από 20 Νοεμβρίου)

November 17, 2017

Με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας των εβδομαδιαίων συναντήσεων ενημέρωσης Γονέων από τους Διδάσκοντες, δημιουργήθηκε ειδικά διαμορφωμένος χώρος, στην είσοδο του Θεάτρου. Στο χώρο αυτό οι Γονείς θα μπορούν να συναντούν τους καθηγητές, τις ίδιες ημέρες και ώρες που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Τα μέλη των Διευθύνσεων και  ορισμένοι διδάσκοντες του ΙΒ θα συνεχίσουν να συναντούν τους Γονείς στα γραφεία τους και στο ΙΒ Faculty Room, αντίστοιχα. Δείτε το νέο πρόγραμμα.

Η επικοινωνία των Γονέων και Κηδεμόνων με τους Καθηγητές συμβάλλει καθοριστικά στην πρόοδο και την ακαδημαϊκή εξέλιξη των μαθητών, καθώς και στην έγκαιρη αντιμετώπιση και την πρόληψη των παραγόντων που επηρεάζουν τη φοίτηση, την παρουσία και τη ζωή των μαθητών μας στο Σχολείο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προγραμματισμένες συναντήσεις των διδασκόντων με τους Γονείς και Κηδεμόνες, οι οποίες, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-18, θα γίνουν ως εξής: 

Α. Επίδοση ελέγχων και ενδιάμεσες απογευματινές ενημερώσεις
Γυμνάσιο:

Ενδιάμεση ενημέρωση: Τρίτη 14 Νοεμβρίου (16:30–18:30)
Επίδοση ελέγχων Α τετραμήνου: Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου (14:30–18:30)

Λύκειο:
Ενδιάμεση ενημέρωση: Τετάρτη 8 Νοεμβρίου (16:30–18:30)
Επίδοση ελέγχων Α τετραμήνου: Τρίτη 6 Φεβρουαρίου (14:30–18:30) 

Β. Εβδομαδιαία ενημέρωση Γονέων και Κηδεμόνων
Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και ξεκίνησαν τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. 

Όπως είναι φυσικό, τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους, παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον από τους Γονείς να συναντήσουν τους Καθηγητές των παιδιών τους και να ενημερωθούν. Για το λόγο αυτό, για το διάστημα από 16 Οκτωβρίου έως και 28 Νοεμβρίου, οι Καθηγητές Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία), Τεχνολογίας και Πληροφορικής, οι οποίοι πιθανόν να μην προλαβαίνουν να ενημερώσουν όλους τους Γονείς, καθώς διδάσκουν σε πολλά τμήματα, θα δέχονται, όσους Γονείς δεν πρόλαβαν να ενημερώσουν εντός της προβλεπόμενης περιόδου, την ώρα του γεύματος (13:35-14:05).

Ειδικότερα, οι Γονείς των νέων μαθητών μας θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι, κατά την προσέλευσή σας στο Σχολείο, θα πρέπει να σημειώνετε το όνομά σας στις καταστάσεις των Καθηγητών που ενδιαφέρεστε να δείτε. Οι καταστάσεις θα βρίσκονται αναρτημένες στους χώρους που δέχονται οι Καθηγητές.

Δύο μαθητές του Pierce IB DP στις πρώτες θέσεις του τουρνουά Debate

October 10, 2017

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, μία ομάδα μαθητών – μελών του Ομίλου Αγγλικής Ρητορικής – Forensics του Pierce έλαβαν μέρος στο Τουρνουά Debate που φιλοξενήθηκε από το St. Catherine’s British School και έφθασαν στην τετράδα του τελικού! 

Την ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές του IB Δημήτρης Μπέης (IB1) και Λεωνίδας Ντούλος (IB2), οι οποίοι έφθασαν στην τελική τετράδα των κορυφαίων ομάδων, μεταξύ των 76 που έλαβαν μέρος, συνολικά.  Επιπλέον, στη σειρά κατάταξης των κατηγορία των Καλύτερων Ομιλητών, ο Δημήτρης Μπέης ήρθε 10ος, σε σύνολο 152 ομιλητών του τουρνουά. 

Race for the Cure - Untouchables team

October 2, 2017

Την 1η Οκτωβρίου 2017 μαθητές, φοιτητές και καθηγητές του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος έτρεξαν στο Race for the Cure, Άλμα Ζωής, με τους UNTOUCHABLES, την ομάδα της ΄Εμμας Βερνίκου (PC 2010) που το 2016 κέρδισε το 1ο βραβείο για την Ατομική  Πρωτοβουλία. 

Race for the Cure

Ταυτόχρονα, η κοινότητα του Κολλεγίου στήριξε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, www.pamemmazi.org που ιδρύθηκε το 2017, στη μνήμη της Έμμας και σύμφωνα με την επιθυμία της, με στόχο να οργανώνει προγράμματα δημιουργικών δραστηριοτήτων για ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, μέσα σε όμορφα διαμορφωμένους χώρους νοσοκομείων, δίνοντας έμφαση στην συνέχιση και την κανονικότητα της ζωής, και συγχρόνως να καταρρίψει τον κοινωνικό στιγματισμό που περιβάλλει τον καρκίνο.

Race for the Cure