ΔΕΙΤΕ

Phillips Exeter Academy

Για 4η συνεχή χρονιά, το καλοκαίρι του 2017, πέντε μαθητές του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος θα φοιτήσουν στο θερινό πρόγραμμα του Phillips Exeter Academy, με πλήρη υποτροφία. Πρόκειται για τους Γεώργιο Παλαιολογόπουλο – Βαγενά, Μαρία Ελένη Κοιλάκου, Άλκηστη Μαυρόγαλου, Ναυσικά Διαμαντοπούλου και Δημήτριο Γκιούλη. Υποστηρικτής όλης της διαδικασίας είναι ο χορηγός της υποτροφίας, κ. Σπύρος Μπούας, η γενναιοδωρία του οποίου επιτρέπει σε ικανούς και αξιόλογους μαθητές να ωφεληθούν τα μέγιστα από την εμπειρία φοίτησης σε ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα σχολεία του κόσμου και να δώσουν νέα ώθηση στην ακαδημαϊκή τους ζωή. 

Οι μαθητές της Α και της Β Λυκείου ενημερώνονται για το πρόγραμμα και, φέτος, 60 από αυτούς υπέβαλαν υποψηφιότητα για επιλογή. Η διαδικασία επιλογής έγινε με συνέντευξη ενώπιον 5μελούς Επιτροπής, που αποτελείτο από μέλη της Διοίκησης και της Διεύθυνσης του Κολλεγίου, λαμβάνοντας υπόψη και τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Ένα σύντομο γραπτό δοκίμιο, όπου περιέγραφαν τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους, μια αξιόλογη προσωπικότητα ή εμπειρία ζωής που τους σημάδεψε και επηρέασε την πορεία τους, καθώς και τους λόγους για τους οποίους θα ήθελαν να λάβουν μέρος στο θερινό σχολείο του Exeter.
  • Ένα βαθμολογημένο γραπτό στο μάθημα των Αγγλικών
  • Μια συστατική επιστολή από την Επικεφαλής του ακαδημαϊκού τμήματος των Αγγλικών
  • Την πρόσφατη βαθμολογία τους
  • Την ενεργό συμμετοχή τους σε σχολικές δραστηριότητες (που αντιπροσωπεύουν τον πρότυπο μαθητή του Pierce)
  • Πληροφορίες οικονομικής φύσεως

Όλοι οι μαθητές που έλαβαν μέρος στη διαδικασία επιλογής κλήθηκαν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους στην Επιτροπή, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να ξεπεράσουν το αναμενόμενο άγχος που προηγείται  μιας παρόμοιας διαδικασίας. Ακόμη και όσοι δεν έφτασαν μέχρι την τελική πεντάδα, ομολόγησαν ότι έζησαν μια αληθινή εκπαιδευτική εμπειρία ζωής, υποστηρικτική της καθημερινής, μαθησιακής διαδικασίας και ενδεικτική των αντίστοιχων στιγμών που θα ζήσουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα επιλέξουν να φοιτήσουν, σε λίγα χρόνια.

Το καλοκαίρι του 2016, για 3η χρονιά, πέντε μαθητές και μαθήτριες του Pierce επελέγησαν να φοιτήσουν στο Phillips Exeter Academy ο Αβραάμ Κορακίδης, η Σοφία Χαβελέ – Δασταμάνη, η Βασιλεία Λούζη, η Ξένια Κατσίκα και η Χρυσηίδα Τζώρτζη, οι οποίοι παρακολούθησαν μαθήματα Βιοτεχνολογίας, Τεχνών, Οικονομικών και Μηχανικής, για πέντε εβδομάδες στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του σχολείου, στο Νιου Χαμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όλοι οι μαθητές που πέρασαν από τη συνέντευξη βίωσαν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία και στις συνομιλίες τους με τη συντονίστρια του προγράμματος, κα Μαίρη Πετροπούλου, μετά τη λήξη της διαδικασίας, τόνισαν ότι θα ξαναπροσπαθήσουν του χρόνου! Η Επιτροπή Επιλογής είχε ένα, πραγματικά, πολύ επίπονο έργο να επιτελέσει καθώς έπρεπε να αποκλείσει από την υποτροφία ορισμένους πολύ αξιόλογους υποψηφίους. Συνεπώς, το Pierce αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία σε 3 ακόμη υποψηφίους να λάβουν υποτροφία για το πρόγραμμα Global Young Leaders Conference, που, επίσης, διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, για 15 ημέρες, το φετινό καλοκαίρι (περισσότερα εδώ).

Το καλοκαίρι του 2015, για 2η χρονιά, πέντε ακόμη μαθητές του Pierce, είχαν την ευκαιρία να φοιτήσουν στο θερινό σχολείο της Phillips Exeter Academy, με την ευγενική χορηγία του επενδυτή και επιχειρηματία κ. Σπύρου Μπούα. Η υποτροφία, ύψους 10.000 δολαρίων, κάλυψε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής από τις ΗΠΑ, τα δίδακτρα καθώς και τη συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις διαθέσιμες εξορμήσεις, κατά τη διάρκεια των πέντε εβδομάδων της παραμονής τους στο campus του Exeter, στο New Hampshire. 

Οι μαθητές του Pierce ενθουσιάστηκαν από το εμπνευσμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα και τις εξαιρετικές εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι συντονιστές του Exeter εκτίμησαν και αξιολόγησαν θετικά την ενεργό συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις, καθώς και την επιμέλεια που επέδειξαν στη μελέτη. Τέσσερις μαθητές μας παρακολούθησαν και το μάθημα SAT και έλαβαν οδηγίες και πολύτιμες συμβουλές στην προετοιμασία τους για το Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το γνωστικό υπόβαθρο που απέκτησαν στο Pierce, αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στα πειράματα και τις εργαστηριακές ασκήσεις του Exeter. Αισθάνονται ότι ήταν μια πραγματική εμπειρία ζωής, που θα τους συντροφεύει για πάντα!

Για πρώτη φορά, το καλοκαίρι του 2014, πέντε μαθητές του Pierce συμμετείχαν με πλήρη υποτροφία στο θερινό πρόγραμμα της Phillips Exeter Academy, χάρη στην ευγενική χορηγία του Ελληνοαμερικανού επενδυτή και επιχειρηματία κ. Σπύρου Μπούα. Οι πέντε μαθητές μας έζησαν για πέντε εβδομάδες στις εστίες της Ακαδημίας Phillips Exeter στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, μαζί με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες.

Η Ακαδημία Phillips Exeter, που ιδρύθηκε το 1871, είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και διακεκριμένο ιδιωτικό σχολείο, που προετοιμάζει μαθητές για τα κορυφαία πανεπιστήμια και κολλέγια των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους αποφοίτους της συγκαταλέγονται οι συγγραφείς John Irving και Dan Brown, ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg κ.ά. Οι υπότροφοι, μέσα σε αυτό το εξαιρετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, εκπροσωπούν το σχολείο τους και βιώνουν μια αξέχαστη εμπειρία. Παρακολουθούν τρία συναρπαστικά μαθήματα της επιλογής τους,  πλουτίζουν τις γνώσεις τους πάνω σε πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικά αντικείμενα, ωφελούνται ακαδημαϊκά και αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα, μέσω της παιδαγωγικής μεθόδου Harkness. Η διαφορά της μεθόδου – που βασίζεται στη διαλεκτική, μαιευτική του Σωκράτη – είναι ότι προσεγγίζει τη γνώση τοποθετώντας το μαθητή στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας, ωθώντας τον να θέσει ερωτήματα και να μοιραστεί τις ιδέες του σε ένα περιβάλλον στοχασμού, έρευνας, συνεργασίας και διαλόγου και προωθεί την ενεργό συμμετοχή των μαθητών στην παιδαγωγική διαδικασία, που πραγματοποιείται μέσω εποικοδομητικής συζήτησης και συνεργασίας.

Οι μαθητές μας επιστρέφουν γεμάτοι χαρά και ευγνωμοσύνη και, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, αυτή η εκπαιδευτική εμπειρία τούς αλλάζει τη ζωή. Οι μαθητές μένουν σε μαθητικές εστίες, μια από τις πλέον πολύτιμες εμπειρίες διαβίωσης στο Exeter. Αναπτύσσουν δεσμούς με συνομηλίκους τους από πολλές και διαφορετικές χώρες και με διαφορετικά ενδιαφέροντα και προετοιμάζονται για τις συνθήκες ζωής στα κολλεγιακά τους χρόνια. Οι συμμετέχοντες έχουν επίσης την ευκαιρία να ασκηθούν και σε ομαδικά αθλήματα με υψηλές απαιτήσεις, όπως η υδατοσφαίριση και το σκουός αλλά και να λάβουν μέρος σε μαθήματα μουσικής και ομίλους επιχειρηματολογίας.

Στη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές δεν αρκούνται στη διδασκαλία εντός της τάξης αλλά συμμετέχουν σε ποικίλες κοινωνικές δραστηριότητες, που οργανώνονται εντός και εκτός της Ακαδημίας, βιώνοντας πραγματικά την εμπειρία των σπουδών στις ΗΠΑ. Επισκέπτονται και ξεναγούνται σε αξιοθέατα και μουσεία της ευρύτερης περιοχής (Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, Ενυδρείο της Νέας Αγγλίας, Αγορά Quincy, Κολλέγια στο Μέιν, το Νιου Χάμσαϊρ και τη Μασαχουσέτη).

Διαβάστε εδώ την εμπειρία της Αλίκης Χριστάκου από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.