ΔΕΙΤΕ

Έφηβοι - ενεργοί πολίτες, μαθητής του Pierce στη Βουλή των Εφήβων 2017

July 17, 2017

Ο Ιάσονας Ψυχουντάκης, μαθητής της Α' Λυκείου, εκπροσώπησε το Pierce - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στην KB' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων για το 2017.  Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν με τη συνεδρίαση της ολομέλειας, στις 10 Ιουλίου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Βουλή των Εφήβων" περιλάμβανε συζητήσεις, εκδηλώσεις, αλλά κυρίως βιωματικά εργαστήρια σε θέματα που, φέτος, αφορούσαν το δημοκρατικό σχολείο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ψηφιακή εποχή και το περιβάλλον.

"Είχα την ευκαιρία, πριν από λίγες ημέρες, να συμμετάσχω στη ΚΒ' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και είμαι χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να βιώσω τη σημασία της καθημερινής συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτική ζωή,  να μάθω πώς λειτουργεί το Κοινοβούλιο και να κατανοήσω ποια είναι η αξία του. Επίσης, μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστώ ελεύθερα και δημιουργικά, να ακουστεί η φωνή μου, οι ιδέες μου, οι προβληματισμοί μου.  

Έχω κρατήσει ως αξέχαστες αναμνήσεις τις επισκέψεις σε διάφορους χώρους με αποκορύφωμα την ολομέλεια στην κεντρική αίθουσα του Κοινοβουλίου. Κυρίως, όμως, θα μου μείνει αξέχαστη η επαφή μου με συνομηλίκους μου. Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους μαθητές να προσπαθήσουν να συμμετάσχουν στο μέλλον στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων", αξίζει!"

Ιάσων Ψυχουντάκης

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το σχολείο εκπροσωπείται στο θεσμό, καθώς πέρσι (2015-16) δύο μαθητές μας, ο Νικόλαος Πατάς και ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος συμμετείχαν στις εργασίες της ΚΑ' Συνόδου. Περισσότερα για την εμπειρία των δύο μαθητών μας στους συνδέσμους που ακολουθούν:

Δύο Έφηβοι Βουλευτές με εισήγηση
Η εμπειρία των Εφήβων Βουλευτών μας 

Βουλή Εφήβων

Η "Βουλή των Εφήβων" είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο διοργανώνεται από το 1995, σε ετήσια βάση, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Από τη Θ΄ Σύνοδο (2004) το πρόγραμμα διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρία για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή, έδαφος για συνεργασία.