ΔΕΙΤΕ

Δύο μαθητές του Pierce στην Προσομοίωση του Συμβουλίου της ΕΕ

April 6, 2017

Οι μαθητές της Β' Λυκείου του Pierce, Ευφροσύνη Ακτύπη και Εμμανουήλ Γιαννάκης συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία στη 2η Προσομοίωση του Συμβουλίου της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η προσομοίωση τελούσε, για μία ακόμη χρονιά, υπό την αιγίδα του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ, ενός ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ερευνητικού και εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Στόχος της προσομοίωσης ήταν η αναπαράσταση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με θέμα τη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία και το Ιράκ, τις προσφυγικές ροές στην ΕΕ και την απειλή της Da’esh. Η ιδιαιτερότητα αυτής της Προσομοίωσης έγκειτο στο γεγονός ότι φέτος πέρα από τους 28 Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ και εξαιτίας της μείζονος σημασίας των ζητημάτων που θα συζητούνταν, συμμετείχαν και τρεις Υπουργοί Εξωτερικών χωρών εκτός ΕΕ (Ρωσία, Τουρκία και Ιράν), ως παρατηρητές. Η Φένια και ο Μανώλης εκπροσώπησαν και παρουσίασαν τη Φινλανδία και τη Ρωσία, αντίστοιχα, αφού έκαναν μία υποδειγματική έρευνα.

Προσομοίωση ΕΕ

Οι μαθητές μας συγκέντρωσαν χρήσιμες πληροφορίες για τις δύο χώρες, παρακολούθησαν τον διεθνή τύπο και τα πορίσματα κάθε σχετικού Συμβουλίου της ΕΕ και τοποθετήθηκαν στον ευρωπαϊκό χάρτη αλλά και στο χάρτη της Μέσης Ανατολής, μελετώντας τις στρατηγικές συμμαχίες που έχουν συναφθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Ενημερώθηκαν, επίσης, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα και κλήθηκαν να εκφράσουν δημόσια τις θέσεις τους, ενώ, παράλληλα, χρειάστηκε να αναπτύξουν τις ρητορικές τους ικανότητες, μέσω της δημόσιας συζήτησης. Επιπλέον, γνωρίστηκαν με άλλους συμμετέχοντες, έθεσαν κρίσιμα ερωτήματα, προχώρησαν σε σύναψη συμμαχιών, αντάλλαξαν απόψεις και κατανόησαν βιωματικά τη σημασία του δημοκρατικού διαλόγου.

Προσομοίωση ΕΕ

Τέλος, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το μέλλον της ΕΕ και να λάβουν μέρος σε μία ιδιαίτερα γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση, που απέδειξε για μία ακόμη φορά πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι νέοι σήμερα, αναφορικά με ακανθώδη και πολύπλοκα διεθνή ζητήματα.